2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Eger

Oktatási központ jöhet létre Kompolton

Korábban már szó volt arról, hogy Heves megyében igen sok az elégedett polgármester, legyen szó kisebb vagy éppen nagyobb falvakról, városokról. Most rátaláltunk – Egertől alig néhány kilométerre – a talán legsikeresebb és legjobb településvezetőre, Balázs Zoltánra, Kompolt polgármesterére.

Mik a nagyszerű „polgi” ismérvei? A falvak lakóit általában nem a politikai hovatartozás érdekli, sokkal inkább az, hogy mit tesz a közösségért, az utakért, terekért az adott vezető és nem utolsósorban milyen a viszonya a helyiekkel.


Balázs Zoltán egy igazán karakán polgármester, aki mindenben kiáll Kompoltért

Balázs Zoltánt visszahívták szülőfalujába az egyetem befejezését követően, ahol az utóbbi húsz évben minden tekintetben csúcsra járatta a polgármesterséget és egy olyan összetartó, folyamatosan fejlődő települést álmodott meg, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a jövő generációi számára jöhet létre oktatási központ Kompolton.

– Egy közös összefogás eredményeként 862 millió forintot nyertünk a legutóbbi közoktatás-fejlesztési pályázaton, tudomásom szerint vidéki iskola ilyen mértékű támogatást nagyon régen kapott a megyében és elmondhatjuk, hogy most Kompolton a legnagyobb megyei közoktatás-fejlesztési beruházás lesz végrehajtva – kezdi büszkén Balázs Zoltán. Hozzátette: köszönet a bonyolító Egri Tankerület igazgatójának, Ballagó Zoltánnak és a térség országgyűlési képviselőjének, Horváth Lászlónak.


Az álom tehát beteljesülhet és az európai szinten is igen modern – iskola melletti – óvodán, a szintén itt található sportcsarnokon és műfüves pályán túl a jelenleg 300 fős tanulói létszámmal rendelkező iskola is tovább bővülhet, de jellegét tekintve is átalakul. A mai kor követelményeinek megfelelő speciális tantermek jönnek létre, de minden tanterem megújul, plusz bővül is az intézmény.

– Kialakítunk egy úgynevezett tükörtermet, ami a mozgáskultúrát, a tánckultúrát fogja segíteni, kiemelt program a tornacsarnok teljes modernizálása: új tetőt és nyílászárókat kap, új kézilabdapálya lesz és a fűtés is korszerűsödik. A cél az, hogy a jelenleg 100 fő bejáró gyermeken kívül még több környékbeli településről tudjunk fogadni tanulókat és egy igazán színvonalas oktatási központ várja őket, magas szintű nyelvi képzésekkel, megújított környezetben – sorolja a polgármester.

Modern oktatási központ jöhet létre Kompolton

 

Az oktatáson túl más fontos jellemzője is van Kompoltnak, amit talán még kevesebben tudnak. Ez pedig az a tény, hogy a sokak által kedvencnek tartott debrői hárslevelűt a két debrői településen (Aldebrőn és Feldebrőn) szüretelik, ezt követően szállítják be a szomszédos Kompoltra, így az itteniek is magukénak érezhetik ezt a bort.

– A Tarna mente anno egy egységet képviselt, amikor még grófok fogták össze ezeket a településeket, melyek központja Kompolton volt. A Grassalkovich-Károlyi-kastély itt épült meg, ez egy kisebb kúria, mellette a templom, amely alatt – talán sokan nem is tudják – egy majdnem egy kilométer hosszú pincerendszer épült, titkos feljárókkal a kastélyba és a templomba. Kompolton inkább a kalászos termények voltak a jellemzők és a dohány termesztése, Debrőn pedig a szőlő. Az történt, hogy a szőlőt lovas kocsikon szállították ebbe a pincébe és a szőlő feldolgozása már itt történt, majd kiderült, hogy a pincének remek adottságai vannak a szőlő és a bor érleléséhez, és ez bevált a helyieknek. Most pedig immár tíz éve ismét él a hagyomány, hiszen egy debrői borosgazda tulajdonába kerülhetett a pince, és a Debrőn leszüretelt szőlőt ide, a kompolti pincébe hozzák feldolgozásra, ahol egyébként szintén uniós támogatásoknak köszönhetően rengeteg fejlesztés valósul meg – ismerteti az előzményeket és a jelen történetét Balázs Zoltán.

A kompolti Grassalkovich-Károlyi kastély és a mellette lévő templom alatt húzódik a legendás pince

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.