2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Eger

Olasz hadtörténeti kapcsolat jöhet létre

Az egri vár fejlesztései közben, a kivitelezés időszakában továbbra is nagy hangsúlyt helyez a vár vezetése arra, hogy folyamatos megújulással a kiállítások színesítésében, a leletek becsben tartásával vagy éppen a külföldi megjelenésben mind szélesebb körben vigyék hírét Eger büszkeségének.

– Mindamellett, hogy Habis László, Eger polgármestere és Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője igen sokat tesz nap mint nap a vár fejlesztéséért, és elkötelezettek e feladat végrehajtásában, mi is abban hiszünk, hogy újdonságként a hadi kultúra és a hadimakett-kultúra hazai fellegvárává szeretnénk válni, valamint erősíteni az „egriességet”, az egri vár történelmét, történetét külföldön is. Ezért kezdeményeztünk együttműködést az észak-olaszországi Palmanova városával, amelyet a velenceiek hoztak létre, és őket sem kímélték a törökök. Palmanova egyébként egy erődváros, amely a XXI. században az európai hadi játékok, hadi tornák központja lett. Ide a világ minden tájáról eljönnek a hadászat iránt érdeklődők, és a mi célunk is az, hogy a partneri kapcsolat kialakításával szélesíteni tudjuk az egri vár kínálta lehetőségeket – magyarázza Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a kapcsolatfelvétel indokait.


Az Egri Vitézlő Oskola részéről Csillag Tamás (jelenlegi vezető) és Berecz Mátyás alapító hamarosan Palmanovába látogatnak, ahol megismerkednek az ottani hagyományőrző vitézekkel és a múzeummal, a kutatókkal és a település polgármesterével is.

Palmanova egy erődváros, ahol Egerhez hasonlóan őrzik a hadikultúrát

Olasz kapcsolatok

Egernek számos olasz vonatkozású kulturális emléke, történelmi hagyatéka van, ma pedig rengeteg olasz vállalkozás található a városban, így fontos az olasz kapcsolatok erősítése. A Friuli-régió, ahol Palmanova is található, Magyarországtól mintegy 700 kilométerre fekszik. Az egri városvezetés szeretné, ha az ottani lakosság meglátogatná Egert és megismerkedne a város értékeivel. Palmanova és Eger között akár egy testvérvárosi kapcsolat is kialakulhat, az együttműködés létrehozásában Csillag Tamás és Berecz Mátyás segítségére van a Budapesti Olasz Kultúrintézet is.

– Szeretnénk, ha a nyári hónapokra – amikor Palmanovában a legnagyobb európai hadi bemutatók zajlanak – kialakulna ez a jó kapcsolat, és az Egri Vitézlő Oskola be tudjon mutatkozni az olasz városban – vázolta Csillag Tamás a terveket.


A korhű csaták mindig nagy népszerűségnek örvendenek a nézők körében Fotó: Nemes Róbert

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.