EUR: 329,88 Ft
CHF: 300,10 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Orbán: Európát védjük – Videó!

Az Európai Unió belső átalakítását nevezte meg legfontosabb feladatként a pénteki EU-csúcs előtt Orbán Viktor miniszterelnök, aki a tagországok kormányfőinek csúcstalálkozója előtt Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélést. A kormányfő a csúcs előtt videóüzenetében elmondta: javasolja a tagállami parlamentek hatáskörének növelését.

Az Európai Unió jövőjét meghatározó tanácskozást folytattak a tagállamok kormányfői pénteken Brüsszelben. Orbán Viktor miniszterelnök a megbeszélés előtt Facebook-oldalán videóüzenetben számolt be arról, hogy javaslatot tesz a tagállami parlamentek hatáskörét növelő „piros kártyás” eljárásra, amelynek értelmében a nemzeti parlamenteknek nőne a szerepük, és joguk lenne megállítani az Európában zajló vitákat, ha úgy érzik, hogy az egy adott ország nemzeti érdekeit sérti. A kormányfő abszurdnak nevezte azt az elképzelést, hogy ne csak a tagállamok lakosságának száma, de a befogadott migránsok száma is befolyásolja a Európai Parlament mandátumainak számát.


Orbán kiemelte: kérni fogja Brüsszeltől, hogy az unió fizesse ki a Magyarország által uniós határvédelemre költött összegnek legalább a felét.

– Elköltöttünk több mint egymilliárd eurót határvédelemre, nemcsak magunkat, hanem Európát is védjük, legalább a felét térítsék meg – szögezte le Orbán Viktor, aki azt is hangsúlyozta: Az Európai Unió az európaiaké és az Európai Unió polgáraié.


A csúcs előtt a kormányfő megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral. Mint ismert: Merkel egy nappal korábban bejelentette: Németország hajlandó több pénzt költeni az EU-ra, de csak akkor, ha az uniós támogatásokat olyan államok kapják, amelyek „menekülteket fogadnak be, betartják a jogállamiságot és az EU-alapelveket”. A magyar kormány és a miniszterelnök is többször kijelentette: hazánk egyetlen migránst sem fogad be, és mindenfajta kvótát elutasít.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.