2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Orbán: Nem engedünk a zsarolásnak

Nem engedünk a zsarolásnak! Harcolni fogunk azokkal szemben, akik meg akarják változtatni Magyarország és Európa keresztény identitását – mondta közösségi oldalán megosztott videóüzenetében Orbán Viktor. A miniszterelnök ezzel a belga kormányfő hétvégi kijelentésére utalt, miszerint bevándorlóországot csinálnának a V4 tagjaiból.

– A Fidesz elnökségi ülése tegnap megtárgyalta a belgák miniszterelnökének bejelentését, miszerint a közép-európaiakat, köztük Magyarországot is, ha kell, erővel kényszerítik arra, hogy migránsokat fogadjanak be.
A terv szerint ez júniusban a miniszterelnökök brüsszeli csúcsértekezletén következik be. Az elnökség állást foglalt: nem engedhetünk a zsarolásnak, számunkra Magyarország az első! Harcolni fogunk azokkal szemben, akik meg akarják változtatni Magyarország és Európa keresztény identitását – fogalmazott Orbán Viktor a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videójában.


Orbán Viktor

Mint ismert, a hétvégén Charles Michel belga miniszterelnök arról beszélt: ha kell, ráerőltetik Magyarországra a migránskvótát.

– Nagyon elkötelezett vagyok a dublini rendszer reformja mellett: ez ügyben ultimátumot fogalmaztunk meg a visegrádi országok felé, amelyek megtagadják a szolidaritást és a migránsok befogadását. Összefoglalva: konszenzus híján minősített többséget alkalmazunk az első szemeszter végén, hogy nélkülük hozhassunk döntést – fogalmazott a Le Soirnak a belga kormányfő.


Az ügyben kedden már megszólalt Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki leplezetlen kényszerítésnek nevezte Charles Michel szavait.

– Magyarország soha nem fogadott be és nem is fog befogadni illegális bevándorlókat, függetlenül attól, hogy milyen nyomás lesz ez irányban a határokon vagy Brüsszel részéről – fogalmazott Szijjártó Péter.

Az ENSZ hétfőn hozta nyilvánosságra az egész világra kiterjedő migrációs egyezmény tervezetének első vázlatát. Ebben a migráció hatékonyabb kezelését, a legális migrációs útvonalak bővítését, a kormányokra és a társadalmakra háruló feladatok összehangolását helyezik kilátásba. Hazánk ezt is elfogadhatatlannak tartja.

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek