2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Orbán: Szerbiával közösen kell védenünk a határainkat

Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédenie a határait, polgárai biztonságát és kulturális identitását is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki budapesti magyar–szerb kormányülés után.

A kormányfő köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért segített feltartóztatni a migrációt Magyarország déli határainál. Közölte, szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében technikai vagy személyi közreműködés formájában. Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Szerbia minél hamarabb csatlakozhasson az Európai Unióhoz.


– A fejlődés tényei nyilvánvalóak és láthatóak Szerbiában, ezért indokolt, hogy az EU erőforrást, lehetőséget lásson Belgrádban, különösképpen annak fényében, hogy amikor Szerbia magát védi a migrációval szemben, egész Európát is védi – mondta a miniszterelnök, aki úgy jellemezte a két országot, hogy erős nemzeti érzésekkel rendelkező, büszke országok, határozott kulturális öntudattal, kultúrájuk pedig a kereszténységen alapul, és ezt meg is akarják őrizni.

Orbán a magyar–szerb üzleti fórum záróbeszédében energiapolitikáról beszélt. Közölte, a Magyarország és Románia közötti, a gázellátásra vonatkozó tervezett együttműködés eredményeként 2022-re megszűnik Magyarország egyoldalú függősége az orosz gáztól.


Orbán Viktor
Fotó: Mészáros Diána

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek