EUR: 322,57 Ft
CHF: 282,57 Ft
2018. október 24., szerda
Salamon

Belföld

Orbán: Szerbiával közösen kell védenünk a határainkat

Szerbiának és Magyarországnak együtt kell megvédenie a határait, polgárai biztonságát és kulturális identitását is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki budapesti magyar–szerb kormányülés után.

A kormányfő köszönetét fejezte ki Szerbiának, amiért segített feltartóztatni a migrációt Magyarország déli határainál. Közölte, szükség esetén Magyarországra lehet számítani Szerbia déli határainak megvédésében technikai vagy személyi közreműködés formájában. Orbán arról is beszélt, hogy Magyarország mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Szerbia minél hamarabb csatlakozhasson az Európai Unióhoz.


– A fejlődés tényei nyilvánvalóak és láthatóak Szerbiában, ezért indokolt, hogy az EU erőforrást, lehetőséget lásson Belgrádban, különösképpen annak fényében, hogy amikor Szerbia magát védi a migrációval szemben, egész Európát is védi – mondta a miniszterelnök, aki úgy jellemezte a két országot, hogy erős nemzeti érzésekkel rendelkező, büszke országok, határozott kulturális öntudattal, kultúrájuk pedig a kereszténységen alapul, és ezt meg is akarják őrizni.

Orbán a magyar–szerb üzleti fórum záróbeszédében energiapolitikáról beszélt. Közölte, a Magyarország és Románia közötti, a gázellátásra vonatkozó tervezett együttműködés eredményeként 2022-re megszűnik Magyarország egyoldalú függősége az orosz gáztól.


Orbán Viktor
Fotó: Mészáros Diána

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az LMP-s

    Azzal, hogy megpróbálta hírbe hozni a miniszterelnököt, Demeter Márta a honvédelmi bizottság alelnöke bizalmas adatokat hozott nyilvánosságra, ezért Németh Szilárd honvédelmi államtitkár felszólította az LMP-t: hívja vissza képviselőjét a bizottságból.

  • Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Orbán: Európa erejét a nemzetállamok adják

    Európa nagyságát, erejét és dicsőségét az egymással egyszerre versenyző és együttműködő nemzetállamok adták – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Terror Háza Múzeumnál mondott beszédében az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.