EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Kecskemét

Óriási siker volt a kecskeméti úszóünnep

Véget ért Magyarország egyik legnagyobb uszodai sporteseménye, az Univer24. A Kecskeméti Fürdő versenyuszodájában negyedszer tartott úszómaratonon 26 iskola több ezer diákja és öt civil csapat több száz versenyzője vett részt. 

Az egynapos rendezvényen Orosz Ádám úszta a legnagyobb távot 69,2 kilométeres teljesítménnyel. Az úszóünnep megnyitóján Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó úszónő, Hosnyánszky Norbert olimpiai és világbajnok, valamint Nagy Viktor világbajnok vízilabdázó és Czigány Dóra Európa-bajnok pólós is részt vett.


Katinka óriási népszerűségnek örvendett a sporteseményen

Negyedik alkalommal rendezték meg a február 10-i hétvégén Kecskeméten az Univer24 – Az úszás ünnepe elnevezésű eseményt. Szombaton és vasárnap órás váltásokban 26 iskola diákjai szálltak vízbe. Velük együtt rajtoltak azok a sportolók, akik az egynapos úszás szabályai szerint 24 órán keresztül úsztak a medencében. Szombat éjszaka mellettük legalább hatfős váltócsapatok mérték össze erejüket 12 órás úszásban.

A 24 órás úszás során – az elmúlt évhez hasonlóan – Orosz Ádám budapesti hosszútávúszó, nyíltvízi Európa-bajnoki résztvevő teljesítette a leghosszabb távot, 69,2 kilométert. Demény Attila kolozsvári hosszútávúszó, az előző évi teljesítményét felülmúlva, 65,1 kilométert tett meg. Kiss Ádám, az FTC igazolt versenyzője 56 kilométert úszott. Demény Helga 2017 után 2018-ban is teljesítette az Univer24-et, és 50,2 kilométert úszott.


Az éjszakai 12 órás váltóversenyen rekordszámú induló, 15 csapat vett részt. A megmérettetést  az „Elit Pálya” néven induló esztergomi férfi triatlonosok nyerték 47 kilométerrel, a második helyen az esztergomi triatlonos nők „Mutter Bever” elnevezésű csapata végzett 43,3 kilométerrel, míg a harmadik a kecskeméti „HaL Baráti Kör” lett 42 kilométerrel.

Az Univer24 résztvevői valamennyien megkapták az idei esemény pólóját és tornazsákját, valamint egy Erős Pista tetoválást.

– Örülök, hogy együtt ünnepelhetem az úszást az Univer24 résztvevőivel. Lehet, hogy egy picit elfogult vagyok, de szerintem az úszás a világ a legjobb sportja, és nagyon jó, hogy ennyien itt vagytok és veletek népszerűsíthetjük – mondta a rajt előtt Hosszú Katinka sokszoros olimpiai és világbajnok úszó, aki az Univer Product Zrt. partnereként vett részt a rendezvényen, és a startnál a versenyzőkkel együtt ugrott a medencébe.

Az elsők között rajtolt Hosnyánszky Norbert olimpiai és világbajnok, valamint Nagy Viktor világbajnok vízilabdázó is.

– Az Univer24 az úszás ünnepnapjaként arra buzdít mindenkit, hogy a mindennapi sport legyen az életünk része – mondta Molitórisz Károly, az Univer24 fő támogatója, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója. Arra biztatott minden részt vevő gyereket, vigye magával a jelen lévő bajnokok emlékét, aláírását, hogy amikor nehéznek érzik a tanulást vagy az edzést, erőt tudjanak meríteni abból a teljesítményből, kitartásból, hozzáállásból, amit ezek a világklasszisok mutatnak nekik. Az Univer24 résztvevői magukon is jó hírét vihetik az eseménynek, hiszen valamennyien megkapták az idei esemény pólóját és tornazsákját, valamint egy Erős Pista-tetoválást.

Az iskolák versenyének eredményei

Az iskolák két kategóriában – nagy és kis létszámú iskolák – neveztek Kecskemétről és a környező településekről. Az első három legtöbb úszót indító iskola alapítványa 150 ezer, 100 ezer és 75 ezer forint értékű vásárlási utalványban részesült, a többi iskola között pedig négyszer 50 ezer forint értékű támogatást sorsoltak ki.

A nagy (200 fő tanuló feletti létszámú) iskolák versenyében az első három helyezett: 1. Kecskeméti Református Általános Iskola (150 ezer forint); 2. Arany János Általános Iskola (100 ezer forint); 3. Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola (75 ezer forint).

A kis (200 fő tanuló, vagy az alatti létszámú) iskolák versenyében az első három helyezett: 1. Kossuth Lajos Általános Iskola Ballószög (150 ezer forint); 2. Szentkirályi Iskola (100 ezer forint); 3. Katedra Középiskola (75 ezer forint).

A sorsoláson 50 ezer forintos támogatásban részesült iskolák: 1. Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium; 2. DRK Gróf Teleki József Iskola Dunavecse; 3. Szent Imre Katolikus Iskola ; 4. Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.