EUR: 318,72 Ft
CHF: 281,19 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Ózd

Örökre elment az irányító

Január 31-én érkezett a lesújtó hír: elhunyt Marosi István, minden idők legeredményesebb ózdi sportolója. Tizenöt évesen már a felnőttek között kézilabdázott és meg sem állt a válogatottságig. Szerepelt három világbajnokságon, 1967-ben pedig meghívták a világválogatottba.

Neve örökre összeforrt Ózd kézilabdasportjával, hiszen az alapoktól indulva vett részt a sikerekben. A sportágválasztást Petróczi Lajosnak, a későbbi sikeres edzőnek köszönhette, aki Velencében, a grundon figyelgette a legügyesebb focistákat. A szakember úgy gondolta, akinek van érzéke a futballhoz, az más labdajátékban is nyújthat kiválót. Nem tévedett, és a gyors lábú, jó felépítésű Marosit edzésre invitálta. Ekkor 1957-et írtak, a fiatalembernek pedig megtetszett a kézilabda. Tehetsége hamar kitűnt, hiszen 14 évesen már a felnőttek között edzett, egy év múlva pedig már a „nagyok” között játszott az Ózdi Kohász Sport Egyesületben és meghívták a megyei ifjúsági válogatottba is. A csapat 1962-ben jutott fel az NB II-be, hogy egy év múlva már a legjobbak között játszhasson a bajnoki pontokért. Előtte viszont őt választották a másodosztály legjobb játékosának, majd hamarosan meghívták a magyar válogatottba, amelynek aztán 210 alkalommal volt a játékosa. Pozsonyban, a csehszlovákok ellen debütált 1963-ban, majd az azt követő tizenegy éven át viselte a címeres mezt. Eredménylistáján három világbajnoki – Svédország, Franciaország, Csehszlovákia – részvétel és a müncheni olimpia szerepel, utóbbin hetedikek lettek. Svédországban holtversenyben vb-gólkirályi címet szerzett. Csehszlovákia kézilabdasportjának 50. évfordulóján, 1967-ben teljesült legnagyobb álma, minden sportoló vágya, játszhatott a világválogatottban.


Fotó: Lokál
Marosi Istvánt az ózdi sportcsarnok névadóján Riz Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte

Az Ózdi Kohász SE Marosi vezérletével éveken át stabil első osztályú középcsapat volt, de akadt olyan év, amikor az NB I/B-be kényszerültek. Az irányítót közben hazai és külföldi csapatok csábították, ám ő hű maradt szülővárosához. Talán rosszul tette, mert Ózd sportvezetői 1974-ben azért gyakoroltak rá nyomást, hogy hagyja abba az aktív játékot. Mindössze harmincéves volt… Ezután az edzői pályán folytatta, ahol két évet töltött el. Játszott még három évet Egerben, egyet pedig Nyíregyházán és mindkét csapatot feljebb segítette egy osztállyal. Az ÓKSE elnöki tisztét 1983–1995 között töltötte be, 1994-től nyolc éven át a B.-A.-Z. Megyei Kézilabda Szövetség elnöke volt. A Magyar Kézilabda Szövetség Etikai Bizottságának elnöki tisztét hosszú évekig betöltötte.

Fotó: Lokál
Marosi István és Tiba Imre az egykori Ózdi Kohász meghatározó játékosai voltak. Már csak emlékük él.

Ózd önkormányzata „Ózd Városért” díjjal, majd „Ózd Város Díszpolgára” címmel ismerte el a kiváló sportember életútját, hűségét.


fotó: Lokál
Haláláig B.-A.-Z. megye egyedüli világválogatottja volt

Ismerősei tudták, hogy Marosi István (1944. április 5.–2018. január 31.) egészsége pár éve megromlott. Ennek ellenére rendre feltűnt kedvenc sportága mérkőzésein és a nézőtéren izgult az ÓAM-ÓKC jó eredményeiért. Január utolsó napján viszont érkezett a tragikus hír: elhunyt az egykori irányító, Ózd város sportjának legismertebb személye, akinek a nevét viseli a városi sportcsarnok.

Fotó: Lokál
A világválogatott sportember nevét adta városa sportcsarnokához

Nyugodjon békében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.