2019. március 19., kedd
József, Bánk

Belföld

Országos készültséget rendeltek el a havazás miatt

Országos készültségben, csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben a várhatóan egyre intenzívebbé váló havazás miatt. Fokozottan figyelmeztetik az autósokat a balesetveszélyre a bizonytalan útviszonyok miatt. Emellett több helyen részleges és teljes útlezárásra is számítani lehet.

Óriási a készültség ugyanis a  legtöbb megyében havazik és a meteorológiai szolgálat szerint 12 óra alatt az ország nagy részén 5 cm friss hó is eshet. Ha az időjárási helyzet indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát.


Fotó: met.hu

Lakatos Tibor az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője közlése szerint a rendőrök egyszerre figyelnek az autópályára, az autóutakra, a főutakra, a kiemelt utakra, ennek részeként reggel nyolc órától folyamatosan figyelik az utakon uralkodó állapotokat, valamint a lakosságra, különös tekintettel az egyedül vagy nehéz helyzetben élőkre.

Szólt arról is: ha a rendkívüli időjárás miatt utakat kell lezárni, akkor arra is figyelemmel lesznek, hogy az egészségügyi segítség ennek ellenére célba érhessen. Arra az esetre, ha az autópályák forgalmát korlátozni kell, már felmérték a várakozásra alkalmas pihenőhelyeket, és kapcsolatban állnak a horvát és szlovén társszervekkel, felkészülve egy esetleges ottani közlekedési korlátozás itt jelentkező hatására.


Mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, és tartsanak nagyobb követési távolságot és lassabban közlekedjenek. A téli közlekedés fokozott figyelmet igényel – tanácsolja a Police.hu.

Az Országos Meteorológiai szolgálat jelenti:

Kedd estig fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, és dél, délnyugat felől északkelet kivételével egyre többfelé várható hó, havas eső, délen, délkeleten eső is. Kedden túlnyomóan borult lesz az ég, csak kezdetben északkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható havazás, havas eső, délkeleten, délen eső is, ugyanakkor az északkeleti megyékben továbbra sem valószínű csapadék. Az északkeleti, keleti szél megélénkül, holnap néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -4 fok között alakul, de északkeleten a havas, kezdetben derült tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1 és +5 fok között várható.

Szerda éjfélig folytatódik a csapadék az országban, várhatóan a délutáni óráktól csökkenő intenzitással. A csapadék súlypontja ebben az időszakban inkább az ország délnyugati felére helyeződhet. A hét közepére 300-350 méter magasság felett általában 10 cm feletti, nyugaton pedig 15 cm feletti hó várható.

Az Alpokalja térségében a szerda reggeli óráktól-éjfélig a 45 km/h körüli széllökések gyenge hófúvást is okozhatnak.

Balesetveszély

Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a várható időjárásról és az útviszonyokról!

A 82-es és a 8627-es illetve a 77-es úton megszűnt a teljes forgalomkorlátozás és a részleges útlezárás is.

További baleset-megelőzési tanácsokat olvashat a baleset-megelőzés.eu oldalon.

Illetve további információt az utakról, balesetekről vagy lezárásokról ITT talál.

Veszély esetén hívja az országos katasztrófa védelmet a 112 vagy 105-ös telefonszámon!

Kapcsolódó Cikkek