EUR: 317,40 Ft
CHF: 280,56 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Debrecen

Papp László: Minden városrész fejlődjön!

Debrecen történetének legnagyobb összegű költségvetése lesz az idei, a legfontosabb elvárás, hogy a város minden területe fejlődjön. Az idei büdzsé a város egységét jelző költségvetés lesz – jelentette ki Papp László polgármester, aki több fejlesztésről is beszélt.

A rekordok költségvetése lesz az idei, ha a közgyűlés jóváhagyja, ami annak köszönhető, hogy Debrecen léptékváltásra készül. A tervezés fő szempontja, hogy az egész város fejlődhessen. A polgármester úgy fogalmazott: a város egységét jelző költségvetés lesz. Új városközponti részek kialakulása várható például Józsán, e célt szolgálta a dobozi piac- és rendelőfelújítás, a Tócóskert fejlesztése is megkezdődött, új óvoda épül, extrémsportpálya lesz a Jégcsarnok mögött, az északi területen jó ütemben épül a Forest Office, a déli városrészben a városi tulajdonú majorsági földek és a hozzájuk kapcsolódó üzleti-innovációs terület szolgálja majd az új városrész központjának kialakulását. Idén több mint száz fejlesztés zajlik majd egy időben Debrecenben, és kiemelten figyelem jut a kertségi fejlesztésekre.


Működésre is többet fordítanak majd, mint tavaly. A munkaerőpiaci helyzet miatt – hogy meg tudják tartani munkatársaikat – emelik a béreket. A 2018-as büdzsé mérlegfőösszege 87 milliárd 480 millió forint, ami jelentősen nőtt a tavalyi, addigi rekordösszeg 74 milliárd 163 millió forinthoz képest. A működési költségvetés bevétele 29,2 milliárd forint lesz. A tavalyi maradvány 3,1 milliárd forint.

A Tócóskert fejlesztése már megkezdődött

 

A helyi adókból 15 milliárd 20 millió forintra számítanak, ennek legnagyobb része az iparűzési adó, amiből 12,3 milliárd forinttal terveznek. A beruházási főösszeg tavaly 27,5 milliárd forint volt, idén ennél lányegesen több, 36,8 milliárd forint lesz. A Kertségi Fejlesztési Programra a tavalyi 2,7 milliárd forint után az idén 4,126 milliárd forintot szánnak. Míg 2017-ben 3 milliárd forintos hitelt vettek fel, addig idén 2,5 milliárddal terveznek. Ennek jelentős részét a fejlesztésekhez szükséges kisajátítások fedezésére költik. A kultúrára közel 3 milliárdot, a szociális ágazatra 2,42 milliárdot, míg a sportra 890 milliót költenek idén; mindhárom területen nőttek a források tavalyhoz képest. A Modern Városok Programban időarányosan minden fejlesztéshez megkapta a város az állami forrásokat. A Debreceni Nemzetközi Iskola építési engedélyt kapott, hamarosan kiírják a kivitelezési közbeszerzést. Fejlődik a Debreceni nemzetközi repülőtér is, korszerűsítik a leszállórendszert.


Korszerűsítik a Debreceni Repülőtér leszállórendszerét
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

 

A Nagyerdei Strand bontása elkezdődött, az építésre hamarosan kiírják a tendert. Jól áll a déli ipari park fejlesztése is, a Csokonai Színház felújításának tervezésére pedig új közbeszerzést írnak ki.  A Területi Operatív Programban elnyert uniós és állami forrásokból 102 fejlesztés valósul meg Debrecenben. Folytatódnak az útfejlesztések és a csomópont-átalakítások. Ahogy az időjárás engedi, kezdődik a Gázvezeték utca átalakítása, az utcával párhuzamosan pedig egy új utat építenek, amelyet összekötnek a Gázvezeték utcával, így az epreskertiek több úton tudnak majd kihajtani a 47-es főútra. A Nagyerdei körúti körforgalom átalakítása is hamarosan megkezdődik. Az Új Főnix Terv élhető város alfejezetében hat lakótelep zöldterületeit újítják meg.

Papp László polgármester

 

A gondoskodó város fejezetben hamarosan kezdődik a Nádor utcai Család- és Gyermekjóléti Központ építése, emellett 800 millió forintot fordítanak idén rendelőfelújításra. Korszerűsítik a Családok Átmeneti Otthonát is, valamint az Idősek Házában is lesznek felújítások. A Kertségi Városrész Programban két városrészben (keleti városrész és Nagysándor-telep) oldják meg a csapadékvíz-elvezetést, emellett 750 millió forintot fordítanak burkolatlan utak aszfaltozására, nagy felületű aszfaltozást pedig 415 millió forintból végeznek majd. A Kertségi Fejlesztési Program részeként kerékpárutat építenek a Biczó István kerttől a Panoráma útig, bicikliút épül a keleti városrészben, és Kismacsig is kerékpárút létesül – tájékoztatott Papp László.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.