EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Nyíregyháza

Pásztor Erzsi és a Nyolc nő

Olaszországban élő unokái tudják, a Móricz Zsigmond Színház nézői pedig hamarosan újra láthatják, milyen nagymama Pásztor Erzsi, aki a Nyolc nő című bűnügyi komédiában lép ismét színre olyan kiváló művészekkel, mint Hernádi Judit, Dobó Kata vagy Erdélyi Tímea.

Bár Kossuth-díjas művészünk fiatalkorában haragudott, ha idős karaktert kellett alakítania, mára ez megváltozott: Mamyként szinte „lubickol” a szerepében. Nem kell aggódnia a kora miatt, hiszen tele van energiával, örökké mosolygós, ráadásul nyolcvanon túl is rengeteget játszik, ami az életet jelenti számára. Egyedül „tájolni” nem szeret a kényelmetlen buszok miatt, ezért örömünkre szolgál, hogy a 2015-ben bemutatott Vidám kísértet után a Játékszín újabb produkciójában láthatjuk városunkban február 21-én 19 órától.


– A debreceni Csokonai Színházban kezdtem a pályámat, és életemben először a rádiók közül a nyíregyháziban szólaltam meg – nyilatkozta a kiváló beszédkészséggel megáldott színésznő. – Nem emlékszem, hogy mit mondtam akkor, hiszen ennek lassan hatvan éve. Egyszer a szolnoki teátrummal nyári játékra jöttünk ide, s velünk volt a férjem, Holl István is. (A tragikusan korán elhunyt művész évekig tagja volt a Móricz Zsigmond Színháznak – szerk.) Remekül éreztük magunkat Sóstón. Most Nyíregyházán a decemberi nagy sikerre való tekintettel ismét a Nyolc nő című darabot mutatjuk be, amelyet pótszékes nézőtér előtt játszunk a 2013-as premier óta. Örömmel alakítom benne a nagymamát. Ma már tudom, hogy milyen szerencsés vagyok, mert látom, sok kolléganőmnek az a baja, hogy „nem tud megöregedni”, mindig fiatal akar maradni. Egy-egy szerep kapcsán olykor megkérdezem a többieket: Nem vagyok én ehhez túl öreg? Ebben a darabban az általam játszott Mamy bekéredzkedik jómódban élő lányához, és követelődzik. Kiderül azonban, hogy nemcsak ő, de a többiek is megérik a pénzüket. Az elzárt vidéken élő nők ki akarják deríteni, hogy ki ölte meg a családfőt. Bár ez krimi, mégis szinte az első perctől kezdve remekül szórakozik a közönség.

Pásztor Erzsi, Zsurzs Kati és Hernádi Judit a Nyolc nő című előadásban (Fotó Szalóky Béla)

Mint Pásztor Erzsi elmondta, a fiúunokája nem beszél magyarul, Júlia azonban kiválóan, így kezdettől fogva szoros a kapcsolatuk. Ma már nem jár hozzájuk Olaszországba, mert ha valami történik vele, nem akar gondot okozni. Szerencsére a lánya és Júlia gyakran meglátogatják Pesten, de a fiú is „megvédte” őt az iskolában. Az angolt oktató pedagógus azt mondta az osztálynak, hogy ő az iskolán kívül színésznő, amire az unoka közölte, az ő nagymamája is az. A tanárnő gúnyosan kérdezte: „Tényleg?” Erre a fiú javasolta, nézzék meg a YouTube-on. Mondani sem kell, rengeteg írást találtak Pásztor Erzsiről. Otthon aztán a fiú elmondta a mamájának: „Vedd úgy, hogy megbuktam angolból, ugyanis a tanárnő féltékeny Mimire!”


Kapcsolódó Cikkek