2018. augusztus 20., hétfő
István

Belföld

Példátlan menza ellenőrzés Dunakeszin

Miután kukacot találtak a mákos tésztában, s általános volt a felháborodás, Dunakeszi város önkormányzata a közétkeztetés teljes körű ellenőrzését rendelte el. Ennek eredményeként most a közétkeztetésről szóló szerződés módosításáról döntöttek. Ha a jövőben nem teljesít jobban a szolgáltató, akár szerződést is bonthatnak a Hungast Vitallal.

A TV2 Tények című műsora „tálalta” a gyomorforgató történetet, a dunakeszi diák telefonon vette fel, amint egy fehér kukac mászik a tányér mákos tészta közepén. Dióssi Csaba polgármester a kukacos botrány kitörése után azonnal megkereste a NÉBIH elnökét, és egy általános vizsgálat lefolytatására kérte fel. A Dietetikusok Országos Szövetségét is bevonták az ételek minőségének ízvilágának, mennyiségének ellenőrzésébe. De nem érték be ennyivel, a szülők is részt vehettek a menza kóstolásában.


Tekintettel arra, hogy ilyen széles körű menzai ellenőrzésre már régen volt példa egy egész településen, az eredmény igazán tanulságos. A NÉBIH egy hónapig tartó vizsgálata szerint átlagosan 3-4-es minősítést kapott a dunakeszi közétkeztetés minősége. A tálaló konyhákon is feltártak hibákat. A dietetikus szakértők sem adtak jobb osztályzatot: az általuk végigkóstolt menük minősítése 3-as. Mindez a közepes teljesítmény azért is elgondolkodtató, mert a Hungast Vital tudta, hogy górcső alá vették a menzát. Felmerül a kérdés, mi lett volna az eredmény, ha nem igyekeznek, nem akarnak bizonyítani. A kóstolási programba bevont szülőknek pedig az volt a tapasztalatuk, hogy olykor még gyerekeknek való ételt sem találtak, s a kicsik gyakran azt sem tudták, a hangzatos nevek mit takarnak.

A kért ellenőrzések lezárása után Dunakeszi képviselő testülete a Hungast Vitallal kötött közétkeztetési szerződés módosításáról határozott, ami tartalmazza az új elvárásokat. Amennyiben ezek nem teljesülnek, az önkormányzat a szerződést azonnal felmondhatja.


Kapcsolódó Cikkek

  • Sikeres volt a nyári szabadtéri színházi szezon

    Sikeres volt a nyári szabadtéri színházi szezon

    Büszkék lehetünk itt Közép-Európában, mert szinte egyedülálló mennyiségű nyári szabadtéri színházat működtetünk és egyedülálló mennyiségű új produkcióval vártuk a magyar családokat és a külföldről Magyarországra látogató vendégeket – értékelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a nyári szabadtéri színházi szezont vasárnap Szarvason.

  • Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

    Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

    Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen, hétfő reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.