EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Példátlan menza ellenőrzés Dunakeszin

Miután kukacot találtak a mákos tésztában, s általános volt a felháborodás, Dunakeszi város önkormányzata a közétkeztetés teljes körű ellenőrzését rendelte el. Ennek eredményeként most a közétkeztetésről szóló szerződés módosításáról döntöttek. Ha a jövőben nem teljesít jobban a szolgáltató, akár szerződést is bonthatnak a Hungast Vitallal.

A TV2 Tények című műsora „tálalta” a gyomorforgató történetet, a dunakeszi diák telefonon vette fel, amint egy fehér kukac mászik a tányér mákos tészta közepén. Dióssi Csaba polgármester a kukacos botrány kitörése után azonnal megkereste a NÉBIH elnökét, és egy általános vizsgálat lefolytatására kérte fel. A Dietetikusok Országos Szövetségét is bevonták az ételek minőségének ízvilágának, mennyiségének ellenőrzésébe. De nem érték be ennyivel, a szülők is részt vehettek a menza kóstolásában.


Tekintettel arra, hogy ilyen széles körű menzai ellenőrzésre már régen volt példa egy egész településen, az eredmény igazán tanulságos. A NÉBIH egy hónapig tartó vizsgálata szerint átlagosan 3-4-es minősítést kapott a dunakeszi közétkeztetés minősége. A tálaló konyhákon is feltártak hibákat. A dietetikus szakértők sem adtak jobb osztályzatot: az általuk végigkóstolt menük minősítése 3-as. Mindez a közepes teljesítmény azért is elgondolkodtató, mert a Hungast Vital tudta, hogy górcső alá vették a menzát. Felmerül a kérdés, mi lett volna az eredmény, ha nem igyekeznek, nem akarnak bizonyítani. A kóstolási programba bevont szülőknek pedig az volt a tapasztalatuk, hogy olykor még gyerekeknek való ételt sem találtak, s a kicsik gyakran azt sem tudták, a hangzatos nevek mit takarnak.

A kért ellenőrzések lezárása után Dunakeszi képviselő testülete a Hungast Vitallal kötött közétkeztetési szerződés módosításáról határozott, ami tartalmazza az új elvárásokat. Amennyiben ezek nem teljesülnek, az önkormányzat a szerződést azonnal felmondhatja.


Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.