EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Szombathely

PET-CT, alváslabor, megújuló sebészeti tömb

Az elmúlt hét évben csaknem 20 milliárd forint jutott uniós és kormányzati forrásból a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház fejlesztésére. Épületek újultak meg, bővült az eszközpark, biztonságosabbá vált a betegellátás.

Az intézmény legutóbb egymilliárd forintnyi pályázati támogatást nyert el különböző projektek megvalósítására. Prof. dr. Nagy Lajos főigazgatót a folyamatban lévő beruházásokról és az idei tervekről kérdeztük.


Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató célja, hogy 21. századi körülmények között gyógyulhassanak a betegek Fotó: CSG

– Egyik fő célunk a daganatos betegek teljes körű ellátása, ennek érdekében fejlesztettük sugárterápiás rendszerünket. Diagnosztikai újítás történt a gasztroenterológián, valamint korszerű laparoszkópos és videotorakoszkópos torony került az általános és a mellkassebészetre. Ezek a modern eszközök jelentős előrelépést hoztak a betegellátásban. Kialakítottuk az új érsebészeti ambulanciát, ahol kétszer annyi beteget tudnak ellátni, mint eddig, így csökkenhet a várakozási idő – sorolta a 2017-es esztendő legnagyobb fejlesztéseit prof. dr. Nagy Lajos főigazgató. Hozzátette: négy digitális mobil röntgengépet is beszerzett a kórház, amelyek a válságos állapotú, nehezen mozgatható betegeknél különösen hasznosak. Ezeket a központi és a koraszülött-intenzív, a sürgősségi osztály és a mellkassebészet használja.

A belgyógyászati tömb már megújult, hamarosan a sebészet is új ruhát ölt Fotó: CSG

A kórházigazgató szólt arról is, hogy hosszabb fejlesztési folyamat eredményeként tavaly novemberben megkezdődött az új stroke-ellátás. – Az agyi katasztrófán átesett betegeknél kétféle módon lehet megnyitni az elzáródott eret: gyógyszerrel, illetve egy speciális, vérrög eltávolítására alkalmas eszközzel, ami a Dunántúlon negyedikként már nálunk is elérhető – magyarázta prof. dr. Nagy Lajos. Vas megyében évente ezer stroke-os eset történik, de a betegek sokszor túl későn kérnek segítséget. A következő évek tervei között szerepel a lakosság ez irányú ismereteinek gyarapítása is.


A fejlesztések az idén folytatódnak: várhatóan az esztendő második felében Budapest és Pécs után már Szombathelyen is lesz PET-CT, ami elsősorban az onkológiai betegek ellátásában hozhat minőségi változást. A 90 éves sebészeti tömb is megújul: háromágyas, fürdőszobás kórtermeket alakítanak ki, az épületet szigetelik, a nyílászárókat kicserélik. – Ez a kettő együtt mintegy 700 millió forint értékű fejlesztés lesz, melyhez a kórház saját forrásokat is felhasznál – tette hozzá a főigazgató. A tervek között szerepel SKILL-labor létrehozása is, ahol élethű körülmények között, bábuk és szimulátorok segítségével lehet megtanulni mindent, ami a betegellátásban fontos, a laparoszkópos eljárástól az ultrahangon át az újraélesztésig. Létesül egy alváslabor is, amely az alvási apnoé hatékony terápiáját teszi lehetővé.

– Az idén befejeződik a Paragvári utcai nővérszálló felújítása, de apartmanok kialakítását is tervezzük, ahol lehetőség lesz családok elhelyezésére. Ez nagyon fontos a humán erőforrás biztosítása szempontjából, hiszen a szakdolgozók között továbbra is nagy a hiány. Közel 300 millió forint pályázati forrást nyertünk nővérek továbbképzésére és orvosok licencvizsgáinak támogatására.  Az egynapos sebészet fejlesztése, betegszobák kialakítása, műszerbeszerzés ugyancsak az idei célok között szerepel – emelte ki prof. dr. Nagy Lajos.

Kapcsolódó Cikkek