2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Plakát ügy: A Fidesz betartotta a törvényeket

Juhász Péter nőverési ügye nem ütötte meg az ellenzéki média ingerküszöbét, azonban nagyot megy a mai nap folyamán egy plakátvásárlási ügy, melyben azt állítják, hogy legutóbbi kampányával a Fidesz kijátszotta a törvényi szabályozást. Egy gond van csak: egy szó sem igaz az egészből.

A 24.hu állítása szerint a február 1. és 16. közötti időszakra 955 óriásplakáthelyet és 32 citylightot bérelt ki a kormánypárt, melyeket hét különböző cég biztosított. Ezek közül a legnagyobb megrendelést a JCDecaux Hungary Zrt. kapta. A teljes ügyletet az Odex Outdoor Expert Kft. nevű sales house hozta tető alá.


A weboldal állítása szerint a JCDecaux január 1-jétől 50 százalékkal megemelte az óriásplakáthelyek listaárait, a január 29-én megkötött szerződésben viszont még a 2017-es listaáron számolta el a hirdetési felületeket.

Ezzel igyekezett a 24.hu azt a hamis látszatot kelteni, hogy a két listaár közötti különbséggel a Fidesz jelentős kedvezményhez jutott. Igen ám, de a portál elfelejtkezett arról a törvényi szabályozásról – segítünk, a 2016. évi LXXIV. törvény 11/G. paragrafus 4-es pontjáról van szó – mely szerint a költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet csak listaáron vehet igénybe közterületi reklámszolgáltatást. A listaár a törvény alapján a médiahirdetésifelület-értékesítő által érvényesített, az azonos típusú, azonos méretű és azonos elhelyezkedésű reklámhordozók tekintetében az előző üzleti évben az alkalmazott kedvezmények érvényesítése nélkül, a megrendelő személyétől, a megrendelés mértékétől függetlenül meghatározott ár.


Magyarán: a 2018-ban kötött ilyen jellegű szerződéseknél, a francia központú JCDecaux nem is alkalmazhat más árazást, mint a 2017-est. Másképpen mondva, hogy a 24.hu szerkesztőségében is értsék: pont az lett volna törvénytelen, ha a 2018-ban megkötött szerződésnél 2018-as árat alkalmaznak.

Még az sem menti a portált, hogy a Jobbik – kicsit elsietve a dolgot – kiadott egy közleményt, melyben szintén ezeket a butaságokat veti a Fidesz és a JCDecaux szemére. Nyilván leadták a drótot a baráti szerkesztőségből a friss munícióról. Ez a töltény azonban besült. Lehet, hogy Vona Gábornak kevesebbet kellene cukiskodnia, és többet foglalkozni a törvényekkel, ami egyébként országgyűlési képviselőként a feladata lenne.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Szánalmasan kevesen tüntettek

  Szánalmasan kevesen tüntettek

  Nagyobb volt a füstje, mint a lángja a szombatra meghirdetett ellenzéki demonstrációsorozatnak, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák az országot.

 • Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Kígyózó sor a Corvin mozi székeiért

  Óriási volt az érdeklődés a Corvin mozi székei iránt, ugyanis péntek délelőtt 10 és 12 óra között hatalmas tömeg állt sorba, hogy az 1000 forintos régi moziszékekből legalább egyet hazavihessen.

 • A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A többség elutasítja az ellenzék színjátékát

  A magyar emberek 60 százaléka szerint az ellenzéki pártok és politikusok a hatalomra jutás érdekében használják fel a tüntetések adta szereplési lehetőséget – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.