2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb Szombathely

Programok az összeomlás évének jegyében

Harmincnégy programmal, köztük kiállításokkal, konferenciával, emléktábla-avatással, tábori szentmisével, szavalóversennyel és múzeumi foglalkozásokkal emlékeznek meg az első világháború utolsó esztendejéről az események századik évfordulóján Szombathelyen.

– Az I. világháború nemcsak abban a négy esztendőben követelt rengeteg áldozatot, amikor ténylegesen zajlott, hanem a későbbiekben is tengernyi szenvedést szült. Elég csak a szocializmusra, avagy a fasizmusra gondolni, amelyek ok-okozati összefüggésben állnak a háborúval. Arra kell vigyáznunk, hogy ilyen tévutakra soha többé ne tévedjünk – fogalmazott Hende Csaba országgyűlési képviselő, a rendezvénysorozat fővédnöke a programismertető sajtótájékoztatón. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette: – Szombathelyen méltó módon zajlanak az első világháborús megemlékezések, nagyon aktív a bajtársi közösség és a katonai hagyományőrzés.


Sajtótájékoztató keretében mutatták be az emlékév programfüzetét Fotó:szombathely.hu

Puskás Tivadar polgármester azt emelte ki, hogy a város csatlakozott a kormány által meghirdetett emlékévhez, így már negyedik éve rendezvénysorozatokkal tisztelgünk a háborús hősök és áldozatok emléke előtt. –  Ez jó alkalom volt arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek Szombathely és Vas megye kiemelkedő első világháborús emlékei, megújult köztéri szobrai, emléktáblái és hősi temetői. Fontos, hogy a megemlékezésekbe sikerült bevonni az ifjúságot, szombathelyi fiatalok csoportjai ellátogattak a különböző háborús emlékhelyekre, jártak Galíciában és Doberdóban – fűzte hozzá.

Az idei programok az összeomlás évének jegyében szerveződtek, a háború utolsó évének első felétől a Magyar Köztársaság megalakulásáig elevenítik fel az eseményeket. Március 6-án a korszakkal foglalkozó történelmi tudományos konferenciát szerveznek, április 10-én katonatörténeti fotókiállítás nyílik, május elsején pedig centenáriumi emléktáblát avatnak fel a 83-as gyalogezred emlékművén. Márciusban a megyei könyvtárral közösen a témával foglalkozó szavalóversenyt hirdetnek általános iskolások számára, számos megemlékezést és koszorúzást, emléktúrát szerveznek a Hősök Napjához kapcsolódva, nyáron pedig az Agora – Savaria Filmszínház szervezésében levetítik a Svejk, a derék katona című filmet. Októberben Vépen tartják meg a Vas megyei iskolások számára hirdetett első világháborús haditornajáték döntőjét, ugyanebben a hónapban mutatják be az ostffyasszonyfai hadifogolytáborról készült filmet, a rendezvénysorozat zárásaként pedig november 16-án a háború áldozataiért mutat be gyászmisét Székely János szombathelyi megyéspüspök a székesegyházban.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.