2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Békéscsaba

Programsorozattal ünnepeltük a magyar kultúrát

A Magyar Kultúra Napja Békéscsabán is jelentős ünnep, amelyhez egy teljes programsorozat kapcsolódik. Idén a programok számos műfajt öleltek fel, és január 19-től 25-ig tartottak.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, január 22-én, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt, amelyhez aztán Erkel Ferenc zenét is szerzett. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések, rendezvények alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket – olvasható a Wikipédia oldalán.


Békéscsabán a hagyományoknak megfelelően ezen a napon adják át a város vezetői a Békéscsaba Kultúrájáért elismeréseket, amelyeket idén Hajtmann Ildikó énekművész, pedagógus, kórusvezető, valamint a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulata érdemelt ki. Lenkefi Zoltán, a bábszínház igazgatója a kitüntetéssel kapcsolatban elmondta, hogy mindig is a minőségi kultúrát akarták megmutatni az embereknek, a legjobb darabokat akarták elhozni a megyeszékhelyre, és jó érzés, hogy ezt a város vezetése is értékeli.

Emellett városszerte zajlottak a különböző események: természetesen bekapcsolódott a Békéscsabai Jókai Színház több előadással, a Békés Megyei Könyvtár, és a VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára is több programot kínált az érdeklődő csabaiaknak.

Kapcsolódó Cikkek