EUR: 321,75 Ft
CHF: 280,69 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb IV.kerület

Radics Bélára emlékeztek

Színültig megtelt az Ady Endre Művelődési Ház a kerületi önkormányzat támogatásával és dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester fővédnökségével megrendezett Radics Béla-emlékkoncerten. A 72 éve született magyar gitáros legenda tiszteletére fellépett a Tűzkerék zenekar és Török Ádám is.

Radics Béla a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja, kiváló gitáros, remek előadó, karizmatikus egyéniség volt. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott, és szívesen beszélgetett az irodalomról.


Török Ádám is fellépet a Radics Béla emlékkoncerten (Fotó: Máté Krisztián)

1959 őszén kapta első akusztikus gitárját, 16 éves korában egy gyári zenekarban játszott, majd 1964-ben az Atlantis együttes tagja lett, ahonnan 1965-ben kivált Pintér István dobossal, és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű zenekart, amely 1966 elejéig létezett, majd Radics visszalépett az eredeti Atlantisba, amely egy idő után Pannónia néven folytatta a zenélést. Radics Béla elsőként játszotta Jimi Hendrix és a Cream számait, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el.

Telt ház fogadta a zenekarokat (Fotó: Máté Krisztián)

Az 1977. augusztus 7-ei dátum a magyar rocktörténelem nagy napjának számít. Ezen a napon először és utoljára összeállt a nagy Radics Béla-szuperkoncert a Budai Ifjúsági Parkban. Az előzenekar az alkalmilag összeállt Pege Aladár Blues Band volt. Ezt követte a régi Tűzkerék-formációk egymás utáni fellépése, majd a Taurus-koncert, a Som Lajossal fémjelzett Piramis-koncert, és a végén a Korál-koncert, Balázs Fecóval. A nagy sikerre való tekintettel 1978. szeptember 17-én újra rendeztek Jimi Hendrix-emlékkoncertet a Budai Ifjúsági Parkban. Radics Bélának a koncertek után számos terve volt, de a tervezett nagy visszatérésből nem lett semmi. Országos elismerés hiányában az alkoholhoz fordult, és végső soron ez vezetett 1982-ben bekövetkezett halálához. A zenészt a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövét a rockzenészek zenélték össze.


Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.