EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb IV.kerület

Radics Bélára emlékeztek

Színültig megtelt az Ady Endre Művelődési Ház a kerületi önkormányzat támogatásával és dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester fővédnökségével megrendezett Radics Béla-emlékkoncerten. A 72 éve született magyar gitáros legenda tiszteletére fellépett a Tűzkerék zenekar és Török Ádám is.

Radics Béla a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja, kiváló gitáros, remek előadó, karizmatikus egyéniség volt. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott, és szívesen beszélgetett az irodalomról.


Török Ádám is fellépet a Radics Béla emlékkoncerten (Fotó: Máté Krisztián)

1959 őszén kapta első akusztikus gitárját, 16 éves korában egy gyári zenekarban játszott, majd 1964-ben az Atlantis együttes tagja lett, ahonnan 1965-ben kivált Pintér István dobossal, és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű zenekart, amely 1966 elejéig létezett, majd Radics visszalépett az eredeti Atlantisba, amely egy idő után Pannónia néven folytatta a zenélést. Radics Béla elsőként játszotta Jimi Hendrix és a Cream számait, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el.

Telt ház fogadta a zenekarokat (Fotó: Máté Krisztián)

Az 1977. augusztus 7-ei dátum a magyar rocktörténelem nagy napjának számít. Ezen a napon először és utoljára összeállt a nagy Radics Béla-szuperkoncert a Budai Ifjúsági Parkban. Az előzenekar az alkalmilag összeállt Pege Aladár Blues Band volt. Ezt követte a régi Tűzkerék-formációk egymás utáni fellépése, majd a Taurus-koncert, a Som Lajossal fémjelzett Piramis-koncert, és a végén a Korál-koncert, Balázs Fecóval. A nagy sikerre való tekintettel 1978. szeptember 17-én újra rendeztek Jimi Hendrix-emlékkoncertet a Budai Ifjúsági Parkban. Radics Bélának a koncertek után számos terve volt, de a tervezett nagy visszatérésből nem lett semmi. Országos elismerés hiányában az alkoholhoz fordult, és végső soron ez vezetett 1982-ben bekövetkezett halálához. A zenészt a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövét a rockzenészek zenélték össze.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.