EUR: 312,96 Ft
CHF: 271,73 Ft
2018. február 24., szombat
Mátyás

Egyéb IV.kerület

Radics Bélára emlékeztek

Színültig megtelt az Ady Endre Művelődési Ház a kerületi önkormányzat támogatásával és dr. Zsigmond Barna Pál alpolgármester fővédnökségével megrendezett Radics Béla-emlékkoncerten. A 72 éve született magyar gitáros legenda tiszteletére fellépett a Tűzkerék zenekar és Török Ádám is.

Radics Béla a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja, kiváló gitáros, remek előadó, karizmatikus egyéniség volt. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott, és szívesen beszélgetett az irodalomról.


Török Ádám is fellépet a Radics Béla emlékkoncerten (Fotó: Máté Krisztián)

1959 őszén kapta első akusztikus gitárját, 16 éves korában egy gyári zenekarban játszott, majd 1964-ben az Atlantis együttes tagja lett, ahonnan 1965-ben kivált Pintér István dobossal, és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű zenekart, amely 1966 elejéig létezett, majd Radics visszalépett az eredeti Atlantisba, amely egy idő után Pannónia néven folytatta a zenélést. Radics Béla elsőként játszotta Jimi Hendrix és a Cream számait, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el.

Telt ház fogadta a zenekarokat (Fotó: Máté Krisztián)

Az 1977. augusztus 7-ei dátum a magyar rocktörténelem nagy napjának számít. Ezen a napon először és utoljára összeállt a nagy Radics Béla-szuperkoncert a Budai Ifjúsági Parkban. Az előzenekar az alkalmilag összeállt Pege Aladár Blues Band volt. Ezt követte a régi Tűzkerék-formációk egymás utáni fellépése, majd a Taurus-koncert, a Som Lajossal fémjelzett Piramis-koncert, és a végén a Korál-koncert, Balázs Fecóval. A nagy sikerre való tekintettel 1978. szeptember 17-én újra rendeztek Jimi Hendrix-emlékkoncertet a Budai Ifjúsági Parkban. Radics Bélának a koncertek után számos terve volt, de a tervezett nagy visszatérésből nem lett semmi. Országos elismerés hiányában az alkoholhoz fordult, és végső soron ez vezetett 1982-ben bekövetkezett halálához. A zenészt a Megyeri úti temető 50-es parcellájában helyezték örök nyugalomra. Sírkövét a rockzenészek zenélték össze.


Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.