EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Egyéb Baja

Rítt a malac, sült a kolbász, mulatott a nép!

Megríkatták a malacokat Baján! Hogy ne legyen hiányérzetük a városlakóknak, amiért lemaradnak a békebeli disznóvágásokról, a városmarketingért felelős cég évtizedes hagyományként szervezi meg február derekán a Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivált. Ilyenkor mindenki bizonyíthatja, mennyire járatos a böllérmesterségben, a fűszerezésben-keverésben és persze a vendéglátásban, hiszen a bajaiak vendégszerető városnak tartják magukat, így biztos, hogy ezen a napon senkit sem zavarnak el, ha kóstolóért folyamodik.

A Petőfi-szigeti óriási rendezvénysátor falusi miliőt idéző berendezése már önmagában is hívogató, ezúttal a kora délelőtti órákban a Danubia Tamburazenekar hangulatos muzsikájával kísérve siratták meg a malacokat a kicsik és nagyok (ez utóbbiak közben természetesen jóféle bácskai pálinkákkal is melegítettek). És bár ilyenkor sok a színes program, azért a nap fénypontja mégiscsak maga a kolbászkészítés: a versenyre benevező csapatok ugyanis hozzák a maguk tuti receptjét, így biztos, hogy igazi különlegességeket lehet kóstolni.


Terülj-terülj asztalkám!

Így volt ez most is: a sátorban csábító illatok terjengtek, az asztaltársaságok pedig előkapták a teknőket, és versenyt gyúrtak, majd sercegett-ropogott a sok sülő finomság, az ínycsiklandozó hurkák és kolbászok. Ez utóbbiból szakértő zsűri kérte be a mintákat, és szigorúan, de bőkezűen osztogatta a legjobbaknak járó minősítéseket, okleveleket, de a legszebben terített asztalért is kijárt az elismerés, ezért érdemes volt energiát fektetni a dekorációba is.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, Federika Mohorović Čekara, a horvátországi Labin alpolgármestere és Fercsák Róbert bajai polgármester a jótékonysági kolbászgyúráson

Annak ellenére, hogy a rendezvény központi motívuma az eszem-iszom, szórakozásból sem szokott hiány lenni. Bizonyos műfajok, mint a népzene, néptánc és humor ilyenkor kikerülhetetlennek bizonyulnak. Idén éppen Szőke András szórta maga körül a humorbombákat abban az időszakban, amíg a zsűri a fesztiválkolbászok sorrendjéről döntött, de utána zenei bőségből is lehetett válogatni. Igazi népünnepélynek számít ez Baján, és mivel a város is csatlakozott ahhoz az országos törekvéshez, hogy 2018 a családok éve legyen, itt is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a totyogóktól a nagymamákig mindenki találjon magának szórakozási lehetőséget. Ezt a célt szolgálták a tűzzsonglőrök, a vándormuzsikusok, a családi kvíz és egyéb huncutságok is.


Mindenkinek jutott a finom falatokból

– A Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál a bajaiak egyik kedvenc rendezvénye, ami mindig sokakat kicsalogat a fesztiváltérre. Minden évben vannak azonban olyanok, akik betegség vagy egyéb gátló tényező miatt nem tudnak részt venni, de ők sem maradnak finomságok nélkül. A délelőtti jótékonysági gyúráson készült kolbászból összeállított disznótoros csomagokkal hozzájuk is eljutunk – mondta Zsigó Róbert államtitkár, országgyűlési képviselő, aki élen járt a gyúrásban, majd több családnak ő és Fercsák Róbert polgármester szállította házhoz a finomságban bővelkedő csomagokat.

Kapcsolódó Cikkek