EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 23., szombat
Alfréd

Belföld

Saját pártja is kínos már Vonának?

A választások előtt két hónappal megújult Vona Gábor honlapja. Az internetes oldal szokatlan külsőségei mellett a pártelnök nyilatkozatai is a Jobbiktól való rugalmas elszakadásról árulkodnak – írja e heti számában a Figyelő.

Mindig nehéz kérdés volt a kampányidőszakban, hogy maga a párt vagy annak vezetője kerüljön előtérbe. Jelen helyzetben a Jobbik még a szokásosnál is nehezebb helyzetben van, ugyanis az elmúlt három évben nemcsak a párt, de Vona Gábor támogatottsága is jócskán meggyengült.


A pártelnök esetében a bevándorlási válság eszkalálódásától, a kvótanépszavazáson át, a nyugdíjasokról tett kijelentéséig nagyjából minden a népszerűségének csökkenését okozta. Míg pártját utolérte saját, sötét múltja, hiszen sorra kerülnek elő a felvételek, amelyek bizonyítják a párt több tagjának antiszemitizmusát, cigányellenességét vagy egyéb szélsőséges nézeteit.

Mintha mindez nem volna elég, a párt egy éles ideológiai váltáson is keresztül ment. A balra tolódást Vona vezényelte le, így legtöbbször ő nyilvánul meg ez ügyben. Ráadásul azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a pártja volt vállalhatatlanul szélsőséges, és ő csupán most tereli a Jobbikot a helyes útra. Erre enged következtetni több interjúja, de még a Havas Henrik által megírt életrajzi könyve is.


Vona ebben a könyvben arra utal, hogy az átalakulásban megelőzte pártját. Egy rövid időszakban próbálta Orbán Viktor jellemfejlődését leutánozni. „A magyar politikában egyedül Orbántól lehet tanulni. Nem démonizálom, mint a baloldal, hanem figyelem, mit tudok beépíteni a saját politikámba abból, amit ő csinál” – vallotta Vona. Mára már más lett a helyzet, hiszen egy önálló és eléggé kiszámíthatatlan úton indult meg. Ehhez a Simicska-családdal ápolt kapcsolatai révén bőven megvan az anyagi háttér. Nagyon nehéz úgy a Facebook-ra belépni, hogy ne találkozna az ember egy Vona Gábor hirdetéssel. Nem mellesleg egyre többször tűnik fel mellette Kertész András, kommunikációs coach. Kitüntetett szerepét jelzi, hogy a frakció fizetési listájára tavaly öt szerződéssel 3,655 millió forintos összeggel került fel.

Vona imázsának átformálására tett legújabb kísérletet új honlapja jelenti. Ennek előjeleit a szemfülesek már a 2018-as évadnyitónak csúfolt rendezvényén is észrevehették. Ugyanis a megszokott árpádsávos zászlórengeteg helyett, egy nagy VG monogram “díszelgett”. Ez hamarosan megjelent a honlapján is, ahonnan ezzel párhuzamosan eltűntek a párt színei és szimbólumai. A pártlogó még fenn van az oldalon, de az is legalulra görgetve található meg. A 2016-os tisztújításon lecserélte elnökségi társainak egy részét, és mindent 2018-ra tett fel. Ígéretet tett arra is, hogyha veszítenek, lemond. Ellenfelei minden bizonnyal fogják erre is emlékeztetni, illetve isztambuli baklövéseit sem fogják szó nélkül elfelejteni.

További részletek a legfrissebb Figyelőben!

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    Új meteorvadász kamerarendszert építenek ki Magyarországon

    A lehulló meteorok pályájának kiszámítását és a becsapódó meteoritok megtalálását segíti az a kamerarendszer, amelynek első elemét a szakemberek március elején telepítik Mátraszentimre közelében, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének Piszkéstetői Obszervatóriumánál.

  • Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    Kormánybiztos: A legsürgetőbb feladat a közterületek rendbetétele a Budai Várnegyedben

    A legsürgetőbb feladat a közterületek, zöldfelületek, sétányok és utak rendbetétele a Budai Várnegyedben, aztán a folyamatban lévő beruházások befejezése – mondta Fodor Gergely, a várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a Mandinernek adott interjújában, amely szombaton jelent meg az internetes lapban.