2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Kecskemét

Simicskó: Elkezdődött a fejlődés korszaka

Jelentős költséget takarít meg a honvédség a közelmúltban vásárolt két Airbus A–319 típusú többfunkciós csapatszállító repülőgéppel, eddig ugyanis átlagosan évente 500-600 millió forintot költöttek repülőgépbérlésre – erről beszélt a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Simicskó István a pénteken Kecskeméten bemutatott kép gépet a haderőfejlesztés fontos elemének tartja. A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programban megfogalmazták azokat a fontosabb célokat, amelyeket képességbővülésben, technikai modernizációban el szeretnének érni. Kiemelte: elkezdődött a fejlődés korszaka a Magyar Honvédség életében.


A Magyar Honvédség Csehországból érkezett Airbus A319-es csapatszállító katonai repülőgépeinek egyike
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az An–26-os repülőgépekkel, Simicskó István azt mondta: nem pazarolnak, felelősen gazdálkodnak, amíg még biztonságosan használható, van harci értéke, addig megtartják azokat. Az orosz helikoptereket is megvizsgáltatták, és szakemberekkel egyeztetve döntöttek azok üzemidejének hosszabbításáról, korszerűsítéséről.

Simicskó István honvédelmi miniszter (jobbra) és Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnöke (középen) is megtekintették az A319-eseket
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Simicskó István azt is elmondta: a NATO-tagországokkal szemben nemcsak a 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetés elvárás, hanem az is, hogy  a kiadások aránya optimális legyen: 40 százalékot működésre, 30-30 százalékot pedig az illetményekre, valamint fejlesztésre fordítsanak. A miniszter szerint a honvédség idei, mintegy 428 milliárdos – a GDP arányában nagyjából 1,2 százalékos – költségvetési terveiben közelítenek ehhez a NATO által elvárt optimális arányhoz. Növekedési pályára állítottuk a honvédséget – fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.