2018. november 18., vasárnap
Jenő

Belföld

Sorosnak az Emberi Jogok Európai Bíróságának testületében is vannak emberei

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) sem érintetlen teljesen Soros György befolyásától, derül ki a Figyelő legfrissebb számából. A lap utánajárt, vajon milyen kötődései lehetnek a nemzetközi bírósági fórumnak a milliárdos tőzsdespekulánhoz, és találtak is egyet s mást.

Nem véletlenül került napirendre a kérdés, hiszen Soros szervezetei (legutóbb a civil törvény miatt összesen 14 ilyen NGO) gyakran fordulnak az EJEB-hez, és a Figyelő felfedezései után nem is olyan meglepő, hogy a bírói fórum ilyen gyakran igazat ad nekik.


Ha Soros embereiről beszélünk, meg kell említenünk Sajó András exbírót, aki tavaly adta át helyét Paczolay Péternek. Sajó a Közép-európai Egyetem egyik alapítója, és a Soros Györgyhöz köthető New York-i Open Society Justice Initative nevű szervezetben is vezető szerepet vállalt – egészen 2007-es EJEB-kinevezéséig. Tevőlegesen részt vett abban a döntésben, ami alapján senkit nem lehet elmarasztalni vörös csillag viseléséért Magyarországon. Neve a Magyar Helsinki Bizottság panasza alapján született elmarasztaló ítélet jegyzői között is szerepelt, amelyet a két bangladesi illegális migráns ügyében hozott a testület. A Hagyó Miklós és Hunvald György ügyében a rossz börtönviszonyok miatt kiszabott kártérítési döntéseket is szignózta.

Bulgária küldötje Jonko Grozev is erősen kapcsolódik Soroshoz, hiszen dolgozott a Soros által pénzelt European Rights Centre-nek, de tagja volt a szófiai Open Society Institute felügyelő bizottságának is. Részt vett a New York-i Open Society Justice Initative munkájában és a Bulgáriai Helsinki Bizottság megalapításában is. Mellesleg Grozev elődje, Zdravka Kalajedzsieva szintén dolgozott a spekulánsnak.


Soros szándékait az is egyértelművé teszi, hogy a spekulánshoz köthető Open Society Foundations (OSF)  2012-ben olyan javaslatcsomagot dolgozott ki az EJEB “megerősítésére”, amelyben az indítványozták, hogy a civil szervezeteknek legyen jóval nagyobb befolyása a bírák kiválasztásában.

A múlt héten ezzel kapcsolatban tartott zártkörű előadást Paulo Pinto, aki arról beszélt, hogyan lehetne kimenteni a strasbourgi testületet az egzisztenciális krízisből, tehát a bíróság reformja még mindig napirenden van.

Hogy Soros NGO-i milyen befolyással rendelkezhetnek Strasborgban, azt a bíróság elnökének, Guido Raimondinak egy 206-os beszéde is jól mutatja. Raimondi akkor kifejtette, az EJEB értékeli az NGO-k közreműködését a különböző eljárásokban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek