EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Belföld

Sorra gyűlnek a Czeglédy elleni vádak

Már kilenc iskolaszövetkezet ügyében, mintegy 6,3 milliárd forintos vagyoni hátrány okozása miatt folyik eljárás Czeglédy Csaba ellen – tájékoztatott pénteken a Csongrád Megyei Főügyészség. Mint ismert: a baloldal ügyvédjét tavaly június 13-án fogták el, azóta folyamatosan nő a bűnszervezet letartóztatott tagjainak száma.

A főügyészség elutasította Czeglédy Csaba panaszát, amelyet a tavaly június 15-e óta előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba minden „a nyomozóhatóság folytatólagos gyanúsítottkénti kihallgatása során közölt és módosított gyanúsítás ellen” bejelentett – közölte pénteken Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője. Vagyis hiába akadékoskodik a baloldal ügyvédje, akinek cége több likviditási kölcsönt is kapott Gyurcsány Ferenc DK-elnök volt cégétől, az ügyészség kitart amellett, hogy most már összesen kilenc iskolaszövetkezet keretében, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják a baloldal szombathelyi közös jelöltjeként képviselői mandátumot szerzett szombathelyi ügyvédet.

Czeglédy Csaba nyolc hónapja van előzetesben Fotó: szegedma.hu

A pénzügyi nyomozók csütörtökön folytatólagosan gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát. A nyomozás eddigi adatai alapján a csalássorozat 6 milliárd 294 millió forintnyi vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Ez csaknem kétszer annyi, mint amennyivel a nyomozás kezdeti szakaszában számoltak. A gyanú szerint a bűnszervezetben elkövetett bűncselekményeket 2011–2017 között követték el.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága nyomoz, ugyanakkor a bűnszervezet működtetésével gyanúsított Czeglédynek nyújtott kölcsönök miatt Budai Gyula fideszes képviselő jegybanki felügyeleti eljárást is kezdeményezett, mert szerinte a Gyurcsány-féle Altus Portfólio Kft. három alkalommal összesen mintegy 200 millió forint kölcsönt nyújtott Czeglédy Csabának, miközben nem rendelkezett pénzügyi tevékenységhez szükséges engedélyekkel.


– Czeglédy pénzügyi támogatása nem jótékonyságból történt, a Human Operator által eltüntetett milliárdok és az Altus Portfólió Kft.-től a Human Operatornak adott pénz is a DK és az MSZP kasszájába vándorolhatott – vélekedett Budai.

A Szegedi Járásbíróság legutóbb december 13-án hosszabbította meg három hónappal Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.