EUR: 318,16 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Belföld

Szatyorban kapták a kenőpénzt Botkáék

Nemrég még az MSZP miniszterelnök-jelöltje volt a luxushobbijairól is elhíresült szegedi polgármester, Botka László, akiről most kiderült: egy másik, azóta elhunyt szocialista politikussal együtt 250 millió forint kenőpénzt vettek át egy ingatlanprojekt kapcsán, még 2004-ben.
250 millió forint kenőpénzt kért zsebbe a szocialista Botka László és Toller László 2004-ben egy pécsi ingatlanüzlet nyélbe ütése érdekében – erről az Echo TV Híradójának egy német ingatlanbefektető cég magyarországi megbízottja számolt be. F. Attila azt állítja: a Botka László által kiszemelt milliárdos nagyságrendű ingatlanprojektben a kenőpénzeket személyesen vették át a szocialista politikusok.
A bányászat leáldozásával a pécsi István-akna valódi szellemvárossá változott, ezért a területre korábban több tíz milliárdos turisztikai fejlesztési tervek készültek. Luxusszállodát, idősek otthonát, konferencia-központot, uszodát és wellnessközpontot építettek volna. Egykori tulajdonosa azonban 2008 decemberében – feltehetően a gazdasági válság hatására – minden tevékenységet leállított.
– Mivel dr. Botka László úr baráti kapcsolatban volt Toller László úrral, illetve a bányavagyon kezelőivel, megszervezte és elintézte, hogy ingatlanvételi igényünk a döntéshozók elé kerüljön – mondta F. Attila az Echo TV Híradójának.

A férfi azt állítja: mivel az engedélyezés nehezen haladt, a szocialista politikusok személyes közbenjárásukért 250 millió forint csúszópénzt kértek a befektetőtől.

– Toller és Botka tartották is a szavukat. A vételárat, 210 millió forintot a befektetők a szerződés szerint a pécsi vagyonkezelőnek a bankon keresztül átutalták, dr. Botka László és Toller László uraknak pedig a 250 millió forintot több részletben, a befektetők engedélye alapján kifizették. Nyilván ezt a bankból csak kisebb részletekben, hosszabb idő alatt lehetett készpénzben felvenni. Jómagam egy alkalommal vittem bizonyos összeget, 50 millió forintot, méghozzá a Parlament melletti Biarritz étterembe, ahol az emeleti részen várt Botka László és Toller László, az átvétel ott történt meg. A reklámszatyorban lévő pénzt átvették, majd valamelyik úr sofőrje levitte a szolgálati járműbe, a többi tételt kollégáim több kisebb részletben vitték kézhez dr. Botka László és Toller László uraknak – nyilatkozta az Echo TV-nek F. Attila.


A vesztegetési botrány akkor pattant ki, amikor a Fővárosi Törvényszéken egy áfacsalási ügyben hallgatták volna ki F. Attilát, aki a német ingatlanbefektető cég megbízottja. Az elsőrendű vádlott felkészült a szocialistákat is érintő vallomásával a csütörtöki kihallgatásra, ám a bíró a másodrendű vádlott betegségére hivatkozva április elejére napolta el a tárgyalást.

Botka Lászlót kereste az Echo TV, de sajtósán keresztül azt üzente, nem kíván nyilatkozni az ügyben. Később közleményében azzal védekezett, hogy az érintett időszakban sem polgármester, sem pedig országgyűlési képviselő nem volt.


A TV2 Tények című műsora szerint Botka a szegedma.hu-nak eljuttatott közleményében tagadta, hogy pénzt fogadott volna el. Ezt egy valótlan állítással próbálta igazolni, mint írta, az említett időszakban nem volt képviselő, ami nem igaz, hiszen az ügyet 2004-től karolták fel, akkor pedig Botka országgyűlési képviselő volt.

Az ügyben a PestiSrácok szerint egy magányszemély hivatali vesztegetés gyanúja miatt feljelentést is tett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Sneider magyar SS-t alapított

    Sneider magyar SS-t alapított

    Rendőrségi jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy Sneider “Roy” Tamás, a Jobbik jelenlegi elnöke olyan neonáci hálózat megszervezésében gondolkodott a ’90-e sévekben, amely összefogta volna az elszórt hazai szkinhed-csoportokat.