EUR: 319,53 Ft
CHF: 282,37 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Veszprém

Százötven Chagall-kép a múzeumban

Marc Chagall orosz születésű francia festőművész képeiből nyílt kiállítás pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban. A veszprémi kiállítóterem falait Thomas Emmerling műgyűjtő jóvoltából tölthették meg Chagall képeivel

Chagall 150 képét állították ki Veszprémben (fotó: Domján Attila)

Mint azt a megnyitón Sipos Anna művészettörténész elárulta, összesen 150 alkotást láthat a közönség az április 29-ig látogatható tárlaton. A litográfiákat – kőnyomatokat – témák szerint rendezték el, így megnézhetjük a művész Odüsszeia-illusztrációit, bibliai témájú képeit, a jeruzsálemi Hadassa egyetemi klinika zsinagógájának tizenkét ablakához készített vázlatait, amelyek a tizenkét izraeli törzset szimbolizálják, valamint a párizsi operaház mennyezeti festményének egy-egy részletét ábrázoló lenyomatokat, amelyek operajeleneteket ötvöznek ismert párizsi motívumokkal.


Sipos Anna ismertette a tárlatot (fotó: Domján Attila)

Thomas Emmerling műgyűjtő, a kiállított képek tulajdonosa felidézte: Chagall szülővárosának dialektusában nem volt szó a festőművészre. Volt fogalmuk azokra, akik a szobák falait festik, de azokra nem, akik képeket alkotnak. Ennek ellenére Marc Chagall a XX. század egyik legnagyobb festőművésze lett, kiállításai pedig világszerte rengeteg embert vonzanak – ahogy ez a veszprémi megnyitón is látszott. Chagall mítosza a színek költészete. Infantilis módon örökítette meg a gyermekek álmait, képein azt látjuk, hogy mindenki mosolyog, még az Odüsszeusz-sorozat éppen meggyilkolt szereplőinek arcán is mosolyt látunk.

Thomas Emmerling az alkotó gyermei nézőpontját méltatta (fotó:Domján Attila)

– A közelmúltban olvastam az interneten egy szállóigét: sosem késő, hogy boldog gyerekkorunk legyen – idézte fel Emmerling. Mint mondja, ez Chagall vizuális költészetének lényege.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.