EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Győr

Szép volt, Győr, így tovább!

Rendhagyó és sikeres prezentáció után továbbjutott Győr az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért folytatott versenyben. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön délben jelentették be: a hét pályázó magyar város közül Győr, Debrecen és Veszprém készülhet a második fordulóra.

A döntést a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Aiva Rozenberga, a Független Szakértői Testület elnöke, Káel Csaba, a testület elnökhelyettese és dr. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért pályázó magyar városok előzetes kiválasztásának eredményeként Győr, Debrecen, Eger, Gödöllő, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém közül végül Győr, Debrecen és Veszprém folytathatja pályázatát.


Játékos városbemutató vidám résztvevőkkel
Fotó: Marcali Gábor

– Tavaly az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) sikeres megrendezésével bebizonyítottuk, hogy Győr nagyszerű vendéglátója Európának, és képes arra, hogy egy ennyire nagyszabású programot lebonyolítson. Győrben azonban nemcsak a sport, hanem a kultúra is otthon van, városunk rengeteg olyan értéket rejt, amely méltó arra, hogy a szélesebb közönség is megismerje. A győri és a magyar kultúra a szívügyünk – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: örömmel tölti el, hogy a zsűri számára sikerült mindezt megfelelően bemutatni, és így a város versenyben maradt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címért.

A győri csapat egy része: dr. Feteke Dávid, Borkai Zsolt és dr. Domanyik Eszter
Fotó: Marcali Gábor

– Ez már most egy óriási siker, hiszen nagyon erős mezőnyből tudtunk továbbjutni, Győr már mindenképpen nyertese a pályázatnak! Örömteli az is, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök úrral aláírt megállapodásunk révén olyan nagyszabású fejlesztések valósulhatnak meg városunkban, amelyek tovább emelik kulturális infrastruktúránk színvonalát, és ezzel a sikeres rendezéshez is hozzájárulhatnak. Nagyon köszönöm minden szakembernek, támogatónak és minden győrinek a segítséget, amit a pályázat készítéséhez nyújtottak. A munka dandárja most kezdődik, és azon leszünk, hogy a végső döntés is hasonlóan pozitív legyen a városra nézve – zárta szavait a polgármester.


A továbbjutás bejelentése utáni boldogság
Fotó: Marcali Gábor

A győri pályázatot múlt szerdán mutatta be a győri delegáció a 12 tagú zsűrinek. A győriek rendhagyó prezentációval készültek, amelyben megelevenedtek a város nevezetességei, és megelevenedett az az áramlás is, amely Győrre sok szempontból jellemző. Ezt követően kellett válaszolni a zsűri tagjainak részletekbe menő kérdéseire. A győri pályázatot Borkai Zsolt polgármester, dr. Fekete Dávid alpolgármester, dr. Domanyik Eszter, a Városmarketing és Programszervezési Főosztály vezetője, Eduarda Amorim, az Audi ETO KC átlövője, Németh Csaba, a Győri Nemzeti Színház koncertmestere, Dunai Csenge, a Győri Nemzeti Színház színésze, Jahoda Maja belsőépítész, Borsa Kata író, dramaturg és Pál Kálmán képzőművész, rendező, valamint Weisz Mátyás, hazánk legfiatalabb rádiósa prezentálta.

Kapcsolódó Cikkek