EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Aktuális

Szeretnél lakást venni? Erre készülj fel!

Az elszabaduló albérletárak miatt egyre többen gondolkoznak azon, hogy saját lakást vásárolnak. Van azonban pár dolog amire mindenképpen érdemes odafigyelni ha az első otthonodat szeretnéd megvásárolni. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Csak kapkodjuk a fejünket, ha megnézzük a budapesti albérletek hirdetéseit. Ma százezer forint alatt szinte lehetetlen egy normális lakást találni (a normális alatt most azt értjük, ami nem egy lyuk, nem egy penészes pincelakás, vagy épp nem több mint egy órára van a munkahelyünktől). Egy átlagos (tehát nem luxus) lakás Budapesten jelenleg 90-150 ezer forint körüli összegért bérelhető. Sokszor azonban egyszerű szobát kínálnak 70-80 ezerért, így tényleg kézenfekvő hogy albérlet helyett inkább a sajátunkat fizessük. Nem teljesíthetetlen vágy, de van pár fontos tényező amire érdemes odafigyelni! A tanácsok leginkább az első lakásvásárlóknak lehetnek hasznosak, akiknek nincs ingatlanuk. Az említett költségek, árak is tájékoztatójellegűek.


Kezdeti lépések
Eldöntöttük, hogy szeretnénk lakást vásárolni. Mi a következő lépés? Ha igazán megfontoltak vagyunk, akkor érdemes a bankunktól (vagy attól a banktól amelyik a jobb lakáshiteles kedvezményeket nyújtja – de erről majd később) élőminősítést kérni. Ez azt mutatja meg, hogy kaphatunk-e egyáltalán hitelt és ha igen, akkor ennek mekkora lehet pontosan az összege.
“Az előminősítés azt jelenti, hogy a lakásvásárláshoz hitelfelvételt tervezők még azelőtt fordulnak a bankhoz, hogy megtalálták volna a lakást. A bank az előminősítés során többek között megvizsgálja az érintettek hitelképességét, bekéri a szükséges, például a jövedelemre vonatkozó papírokat, majd ad egy igazolást arról, hogy maximálisan mekkora hitelt tud nyújtani egy meghatározott időszakon, például 3-6 hónapon belül. Ez tervezhetőbbé teszi a lakáskeresést, így a vevőjelölt pontosan tudni fogja, mekkora összegből gazdálkodhat. Amellett, hogy a kiszemelt lakás eladójának is egy biztosíték arra, hogy a vevő biztosan kap hitelt” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Önerő, önerő, önerő
Ha nincs félretett pénzünk, akkor sajnos ne nagyon gondolkodjunk lakáshitelben, mert önerőre mindenképpen szükség lesz, hiszen ingatlanfedezet esetén is legalább 25 százalék önerővel kell rendelkeznünk. Tehát egy 20 milliós ingatlannál ez nagyjából 5 millió forintot jelent. A lakáshitelhez egyébként minden esetben kell ingatlanfedezet, ez lehet a megvásárolandó lakás is, de csak akkor ha teljesen tehermentes. Ha sürgősen kell önerő, akkor felvehetünk személyi hitelt is és lehet adóstársunk is, de ez nagyon kockázatos és nehezen kivitelezhető (magas jövedelemre van szükség és gondoljunk bele egyszerre két hitelt kellene fizetni havonta).


Fontos a jövedelem is
Rendszeres jövedelemmel kell rendelkeznünk a hitelhez, hogy a törlesztőrészleteket fizetni tudjuk. Ha van adóstársunk akkor az ő jövedelme is számít. Fontos azonban tudni, hogy nem csak a munkabér számíthat jövedelemnek, de akár a nyugdíj is. Vannak olyan bankok ahol a GYES-t, GYED-et, cafeteriát, családi pótlékot vagy épp a gyerektartás után szerzett jövedelmet is teljesen vagy részben beszámítják.

Pörög a piac
Van önerőnk és nagy valószínűséggel hitelt is kapunk, azt hihetnénk hogy akkor minden rendben van, már csak válogatni kell a szebbnél szebb ingatlanok között. Sajnos ez nincs így. Ahogy az albérletárak, úgy a lakásárak is nagyon elszálltak és ha ez nem lenne elég, nem csak mi, de sok befektető is vadássza az lakásokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha ki is néztük az adott lakást nem lesz időnk hosszan gondolkozni azon, hogy megvesszük-e vagy sem. Lehet olyan szerencsénk, hogy nem kell rövid időn belül választ adnunk, de ne lepődjünk meg semmin. Van, aki már az első héten tudja értékesíteni az ingatlanát, ahogy feltette a hirdetést az internetre. Ritka hogy hosszú hónapokat esetleg évet/éveket kelljen várnia az eladónak. Pörög a piac és ehhez nekünk is alkalmazkodnunk kell: gondoljuk át, hogy pontosan milyen ingatlanra lenne szükségünk, milyen kompromisszumokat vagyunk hajlandóak hozni stb. Ha nem megfelelő mondjuk a lakás elosztása, akkor ne higgyük azt, hogy ezen rövid időn belül tudunk változtatni, ne intézzük el annyival, hogy “majd átalakítjuk”. Plusz ha nagyobb gond van a lakással és rengeteget kellene még rákölteni, akármennyire is fáj, legyünk képesek elengedni az adott lakást, mert még számtalan plusz költségünk lesz, amire nem is számítunk. Mielőtt milliókat fizetnénk ki foglalóként, előtte mindenképpen ellenőrizzük az ingatlant. Jobb félni, mint megijedni és a csalók semmitől semmi riadnak vissza. Nyugodtan kérjük le a tulajdoni lapot (Takarnetről vagy ügyfélkapun keresztül vagy ügyvédi segítséggel stb.) hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Fontos, hogy a legfrissebb tulajdoni lapról legyen szó. Jó, ha előre tudjuk azt is, hogy az adásvétel alatt sokszor kell még kommunikálni és ügyeket intézni az eladóval. Ezért bár nem gond ha nem szimpatikus muszáj lesz vele együttműködni. Mindenről kérjünk majd nullás igazolást is, mert lehet hogy nagy boldogan megvesszük a lakást, de van rajta több százezer forintos közös költség tartozás, aztán szaladhatunk a pénzünk után. Természetesen később a közüzemi átíratásokról se feledkezzünk meg.

Ügyvéd
Ha sokmilliót kiadunk egy lakásért, akkor jó lenne bizonyos dolgokon spórolni, de az sose az ügyvéd legyen. És azon belül sem mindegy, hogy milyen ügyvédről van szó. Kifejezetten gyakorlott legyen az ingatlanjogban, mert számtalan probléma merülhet fel, amire egy ingatlanjogásznak azonnal van válasza. Plusz az sem mindegy, hogy milyen profin van megírva az adásvételi szerződés. Fontos azonban azt is tudni, hogy az ügyvédet a vevő fizeti, azaz ez is egy plusz költség. Az ügyvédek ilyen esetben (általában) a teljes vételár 1 százalékát kérik honoráriumként, azaz egy 20 milliós ingatlannál ez az összeg 200 ezer forint. Ez soknak tűnhet, de egy kis adalék: ha valaki ingatlanirodán keresztül adja el az ingatlanát, akkor az iroda akár a teljes vételár 3-4 százalékát is elkérheti – igaz ezt (általában) az eladó fizeti.

Pénz és Bank
Sokat spórolhatunk, ha összehasonlítjuk a különböző bankok lakáshitellel kapcsolatos ajánlatait. Van ahol visszatérítik a banknál felmerülő költségek egy részét, ami akár jelentősebb összeg lehet, így nem mindegy melyik bankot választjuk. Pontosan milyen plusz költségekkel kell számolni a fent említett ügyvéden kívül? A fedezetül felajánlott ingatlant vagy esetleg ingatlanokat fel kell becsültetni, ennek összege 30 ezer forint ingatlanonként. A közjegyzőt is ki kell fizetni, ami kb. 55-60 ezer forint. Az ingatlanfedezetre vagy fedezetekre a bank jelzálogjogot alapít, ami 12.600 forint/ingatlan. A bank folyósítási jutalékot is felszámol, lakásbiztosítást is kell kötni és lehet még egyéb költség is. Ebből is látható, hogy ez több százezer forintot jelent az ügyvédi költséggel együtt. Szóval nem csak önerőre van szükségünk, hanem plusz összegre is ami ahhoz kell, hogy végül beköltözhessünk az új otthonunkba.

NAV és az illetékek
Megvan a lakás. Fellélegezhetnénk, hogy a végére értünk a rengeteg ügyintézési teendőnek, de itt még nincs vége: illetéket is kell fizetni a megvásárolt lakás után. Ez pontosan mekkora összeg? Lakásonként a forgalmi érték 4 százaléka. Maradva a 20 millió forintos lakásnál, ez 800 ezer forintot jelent. Ami szintén nem kevés összeg. 35 év alatt, első lakás esetén, 15 millió forintos ingatlanig pedig 2 százalék. Ugyanakkor az első lakásvásárlók – életkoruktól és a lakás forgalmi értékétől függetlenül – kérhetnek részletfizetést, maximum 12 hónapra.  Igaz ez sem kis összeg: a fenti 800 ezres illetéknél ez havi 66 ezer forintot jelent. A részletfizetés nem jár automatikusan, azt kérni kell a NAV-tól a ’B400-as adatlapon. Ebben az esetben a részletfizetésről a hivatal az illetéket kiszabó fizetési meghagyásban rendelkezik. A részletfizetés utólag a fizetési meghagyás kézhezvételét követő 15 napon belül is kérhető. Érdemes megnézni hogy pontosan milyen illetékkedvezményt tudunk igénybe venni.

Lehet, hogy ez a sok információ és felvázolt tennivaló nagyon ijesztőnek tűnik… Valóban nem egyszerű, sem lelkileg, sem egyéb szempontból, mert a munka mellett az ügyintézésre is kell időt szánni.  De semmivel sem összehasonlítható érzés amikor először belépsz a saját lakásod ajtaján…

Semmivel sem összehasonlítható érzés amikor először belépsz a saját lakásod ajtaján fotó: Profimedia, Alamy

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • A nap képe: Lehidalsz

  A nap képe: Lehidalsz

  Kínában, a Huawei új kutatási központjában megépítették Budapest egyik nevezetességét, a Szabadság hidat.

 • Feljelentette az ÁSZ a Momentumot

  Feljelentette az ÁSZ a Momentumot

  Az Állami Számvevőszék kezdeményezi a Momentum és a Párbeszéd mikropártok állami támogatásának felfüggesztését. A döntés oka, hogy a gazdasági ellenőrző szerv szerint a két párt egyike sem tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy mire költötték a közpénzt.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.