EUR: 321,15 Ft
CHF: 284,72 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Belföld

Szijjártó az együttműködési lehetőségekről tárgyalt kirgiz partnerével

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az együttműködési lehetőségekről egyeztetett kirgiz kollégájával, Erlan Abdildajevvel szerdán Budapesten.

A tárca közleményében azt írták: Erlan Abdildajev a V4-Közép-Ázsia külügyminiszteri találkozóra érkezett Budapestre.


Mivel a közép-ázsiai térség nagyon gazdag vízforrásokban, a magyar vízipari vállalatoknak komoly lehetőségeket kínál a regionális piac víztározó-kapacitások kiépítésére, a szennyvíztisztításnál és vízienergia-beruházásoknál – tették hozzá.

Kiemelték: a mezőgazdasági technológiák és a gyógyszeripar területén elérendő további magyar vállalati sikerekért a két külügyminiszter megállapodott, hogy megkezdik a tárgyalásokat a kettős adóztatás elkerüléséről és a beruházások védelméről szóló szerződésekről, ehhez Magyarország megkapta az Európai Unió előzetes engedélyét.

Szijjártó a biztonsági helyzetről tárgyalt tádzsik kollégájával

Mivel Tádzsikisztánnak több mint 1300 kilométer hosszú határa van Afganisztánnal, a közép-ázsiai ország rendkívül fontos szerepet játszik az európai biztonság tekintetében – közölték.

Hangsúlyozták: “Európa és Magyarország szempontjából rendkívül fontos, hogy Afganisztánból ne indulhassanak meg migránsok és terroristák Európa irányába”, ezért Magyarország szorgalmazza a Tádzsikisztánnak nyújtott európai uniós határvédelmi támogatás növelését a következő hétéves költségvetési időszakban

Kapcsolódó Cikkek