EUR: 318,32 Ft
CHF: 273,69 Ft
2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Belföld

Szijjártó: Nyíltan semmibe venné a V4-et Brüsszel

Visszautasítja a magyar kormány, hogy a visegrádi tagországok nyílt kigolyózása árán is elfogadná Brüsszel a dublini rendszer reformját, és ezzel a V4 tagjaiból, így Magyarországból is bevándorlóországot csinálnának – ezt a Pozsonyban tartózkodó Szijjártó Péter külügyminiszter szlovák kollégájával teljes egyetértésben jelentette be.

A magyar diplomácia vezetője kemény szavakkal válaszolt Charles Michel belga kormányfő hétvégi kijelentésére, miszerint „ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító” visegrádi országoknak, hogy ha június végéig nem sikerül konszenzusra jutni, akkor nélkülünk, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a migráció kérdését szabályozó dublini rendszer tervezett reformját.


Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkár (b) és Szijjártó Péter külügyminiszter együtt utasította vissza a brüsszeli elképzeléseket Pozsonyban
MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

– Mi ezt, úgy, ahogy van, elfogadhatatlannak tartjuk és visszautasítjuk – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap, miközben Ivan Korcok szlovák külügyi államtitkárral együtt adták át Pozsonyban a magyar nagykövetség új épületét.

Szijjártó szerint a belga miniszterelnök kijelentése leplezetlen kényszerítés.


– Magyarország soha nem fogadott be és nem is fog befogadni illegális bevándorlókat, függetlenül attól, hogy milyen nyomás lesz ez irányban a határokon vagy Brüsszel részéről – szögezte le Szijjártó. Azt is kifejtette: a belga miniszterelnök kijelentése azért is megdöbbentő, mert ez az első alkalom, amikor Brüsszelben nyíltan arra készülnek  arra, hogy egyes tagországok akaratát teljesen figyelmen kívül hagyva, erővel nyomjanak át egy olyan elképzelést, mint amilyen a kötelező betelepítési kvóták ügye.

– Nem fordulhat elő még egyszer, hogy átszavaznak a fejünk felett – közölte Szlovákia álláspontját az ügyben Ivan Korcok, megerősítve azt a korábbi kijelentést, hogy a visegrádi országok semmilyen kötelező betelepítési kvóta bevezetését nem támogatják.

Szijjártó Péter hozzátette: lehet, hogy Belgium miniszterelnökét nem zavarja, hogy számos nyugat-európai városban no-go zónák vannak, és az sem, hogy az elmúlt időszakban 27 jelentős terrortámadást követtek el Európában migrációs hátterű emberek, de a V4-et ez zavarja, mert nem akarnak olyan kontinensen élni, ahol a terrorfenyegetettség napi rendszerességűvé válik.

Az ENSZ is korlátozná a nemzeti szuverenitást
Nyilvánosságra hozta az ENSZ az egész világra kiterjedő migrációs tervezetét. A legális migrációs útvonalak bővítését, a migránsok beilleszkedésének segítését, a családegyesítés megkönnyítését helyezi kilátásba az egész világra kiterjedő migrációs egyezmény tervezete, amelynek első vázlatát hétfőn hozta nyilvánosságra az ENSZ – írta meg a 888.hu.
A világszervezet honlapján olvasható a Mexikó és Svájc által kidogozott tematika, amelyet az ENSZ egy december 10–11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében kíván elfogadni. A tervezet összefoglalja a vezérelveket és célokat, amelyek a migráció egész folyamatát lennének hivatottak szabályozni. Egyebek mellett a nemzeti szuverenitást is korlátok közé szorítanák, ami magyarul annyit jelent, hogy senki által meg nem választott bürokraták dönthetnének az európai nemzetekről.

Kapcsolódó Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Programot hirdettek Toroczkaiék

  Programot hirdettek Toroczkaiék

  Bár a mai elnökségi ülésen akár ki is zárhatják Toroczkai Lászlót és a Mi Magunk platformot vele együtt alapító Jobbik-tagokat, a platform, amelynek deklaráltan tagja Novák Előd egykori Jobbik-alelnök, tegnapra már programot is hirdetett.

 • Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  Orbánt dicsérte a sikerkönyv szerzője

  „Európa jövője” címmel nemzetközi V4 konferenciát rendeznek a budapesti Várkert Bazárban. A szerdán kezdődő kétnapos programon több mint 30 külföldi politikus és szakember tart előadást többek közt migrációról.

 • Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Kutyája hat napja hazavárja Adrit

  Lassan egy hét is eltelt azóta, hogy brutálisan meggyilkolták Adrikát, a nyolcéves sólyi kislányt, de a családja – érthetően – még mindig képtelen beletörődni a megváltoztathatatlanba.

 • Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Pszichiáterhez küldték a polgármestert

  Agresszív kirohanásai miatt csak akkor folytja polgármesteri munkáját Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács vezetője. Mint emlékezetes: az április 8-án momentumos jelöltként induló Lakatosról az elmúlt napokban olyan videó került napvilágra, amelyen a falu lakóit fenyegeti, agresszív kirohanásaival alázza meg sorra.