2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Belföld

Szijjártó: Rekordot döntöttek a beruházások tavaly

Minden idők legtöbb és legnagyobb értékű beruházása jött tavaly Magyarországra a kormányzati beruházásösztönzési rendszeren keresztül, a 96 beruházással 3,5 milliárd eurónyi befektetés érkezett – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Metyx Hungary Kft. kaposvári beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető ismertette, hogy a tavalyi volt a második olyan év, amikor több mint 17 ezer állás létrehozásáról született döntés a beruházásösztönzési rendszeren keresztül. Az új munkahelyeken az átlagfizetés 2017-ben meghaladta a 304 ezer forintot, míg egy évvel korábban ez az összeg még 255 ezer forint volt – tette hozzá.


A fejlett technológia és a hozzáadott érték kiemelt gazdaságstratégiai szempont

A tárcavezető kiemelte, hogy a török tulajdonú cég beruházása fejlett technológiájú, magas képzettséget igénylő és biztos megélhetést biztosító munkahelyeket hoz létre, ezért kiválóan alkalmazkodik a magyar gazdaságstratégiához.

Ismertette, hogy a Metyx 182 új munkahelyet teremtő, 3,2 milliárd forintos kaposvári beruházását a magyar kormány 902,5 millió forinttal támogatja. A fejlesztésnek köszönhetően csaknem 6 ezer négyzetméterrel bővül a Metyx gyártóterülete és 4 új gyártósor áll munkába – tette hozzá.


A somogyi megyeszékhelyen előállított kompozit termékeket elsősorban szélerőművek gyártásához használják föl, de az autóipar is hasznosíthatja azokat, így a Metyx üzeme újabb termelési rekordhoz segítheti hozzá a magyar autóipart – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország és Liechtenstein hatékonyan együttműködik a nemzetközi szervezetekben

A tárcavezető Aurelia Frick liechtensteini külügy-, igazságügyi és kulturális miniszterrel találkozott, majd az egyeztetésüket követő sajtótájékoztatón kifejtette: a két ország együttműködik az ENSZ reformja, a nemzetközi büntetőbíróság munkájának megerősítése, valamint Szíria tekintetében egy elszámoltatási mechanizmus kérdésében. Emellett Magyarország és Liechtenstein abban is szövetségesek, hogy az adómegállapítás- és kivetés joga kizárólagos nemzeti hatáskör – magyarázta.

Aurelia Frick kiemelte: országa hálás, amiért Magyarország támogatja a kezdeményezéseit az ENSZ-ben.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

 • Új műsorok indulnak az M5 csatornán októberben

  Új műsorok indulnak az M5 csatornán októberben

  Az Operaház felújításával, aktuális közéleti kérdésekkel és tudományos eredményekkel foglalkozó új műsorok indulnak az M5 kulturális csatornán októberben – mondta el Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek.

 • Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

  Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

  Katonai tiszteletadással, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 62.