2019. december 09., hétfő
Natália

Belföld

Szijjártó: Rekordot döntöttek a beruházások tavaly

Minden idők legtöbb és legnagyobb értékű beruházása jött tavaly Magyarországra a kormányzati beruházásösztönzési rendszeren keresztül, a 96 beruházással 3,5 milliárd eurónyi befektetés érkezett – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Metyx Hungary Kft. kaposvári beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető ismertette, hogy a tavalyi volt a második olyan év, amikor több mint 17 ezer állás létrehozásáról született döntés a beruházásösztönzési rendszeren keresztül. Az új munkahelyeken az átlagfizetés 2017-ben meghaladta a 304 ezer forintot, míg egy évvel korábban ez az összeg még 255 ezer forint volt – tette hozzá.


A fejlett technológia és a hozzáadott érték kiemelt gazdaságstratégiai szempont

A tárcavezető kiemelte, hogy a török tulajdonú cég beruházása fejlett technológiájú, magas képzettséget igénylő és biztos megélhetést biztosító munkahelyeket hoz létre, ezért kiválóan alkalmazkodik a magyar gazdaságstratégiához.

Ismertette, hogy a Metyx 182 új munkahelyet teremtő, 3,2 milliárd forintos kaposvári beruházását a magyar kormány 902,5 millió forinttal támogatja. A fejlesztésnek köszönhetően csaknem 6 ezer négyzetméterrel bővül a Metyx gyártóterülete és 4 új gyártósor áll munkába – tette hozzá.


A somogyi megyeszékhelyen előállított kompozit termékeket elsősorban szélerőművek gyártásához használják föl, de az autóipar is hasznosíthatja azokat, így a Metyx üzeme újabb termelési rekordhoz segítheti hozzá a magyar autóipart – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Magyarország és Liechtenstein hatékonyan együttműködik a nemzetközi szervezetekben

A tárcavezető Aurelia Frick liechtensteini külügy-, igazságügyi és kulturális miniszterrel találkozott, majd az egyeztetésüket követő sajtótájékoztatón kifejtette: a két ország együttműködik az ENSZ reformja, a nemzetközi büntetőbíróság munkájának megerősítése, valamint Szíria tekintetében egy elszámoltatási mechanizmus kérdésében. Emellett Magyarország és Liechtenstein abban is szövetségesek, hogy az adómegállapítás- és kivetés joga kizárólagos nemzeti hatáskör – magyarázta.

Aurelia Frick kiemelte: országa hálás, amiért Magyarország támogatja a kezdeményezéseit az ENSZ-ben.

Kapcsolódó Cikkek