EUR: 323,45 Ft
CHF: 286,27 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb XIII.kerület

Szobrot kapott Tom Lantos

Tom Lantosnak, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa néhai magyar származású képviselőjének szobrát avatták fel a fővárosban, a Révész utca és Viza utca között található Tom Lantos sétányon.

Tom Lantos demokrata párti politikus a holokauszt egyetlen olyan túlélője volt, akit az amerikai képviselőház tagjává választottak: 1981-től haláláig dolgozott itt, és 2007-től a külügyi bizottság elnöki tisztét is betöltötte.
A Berzsenyi Dániel Gimnázium, Tom Lantos egykori iskolája szomszédságában tartott rendezvényen David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője angol nyelvű beszédében elmondta, hogy a képviselő igazi úriember volt, aki társai méltóságát tartotta szem előtt, függetlenül politikai nézeteiktől. Szavai szerint a politikus az egyik leginkább tisztelt tagja volt az amerikai képviselőháznak. Azért dolgozott, hogy a világ jobb és biztonságosabb legyen.
– Tom Lantos sosem árulta el az eszméit. Egész életében büszke magyar maradt, aki egyszerre akarta Magyarország és az Egyesült Államok javát. A két nép szövetségében, barátságában hitt – mondta az ideiglenes ügyvivő.


Katrina Lantos Swett, azaz Tom Lantos lánya is eljött édesapja szobrának átadására ( MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A szobor avatásán Tomicah Tillemann, Tom Lantos unokája arról beszélt, hogy a képviselő Budapest fia volt. Amikor csak tehette, visszatért a városba, amely átitatta őt a család szeretetével.
– Ugyanakkor azt sem felejtette el, hogy itt gyilkolták meg brutálisan a rokonait. A legádázabb ellenségeinek sem kívánom, amit a nagyapa megtapasztalt – mondta Tillemann.
Annette Lantos, a néhai politikus özvegye úgy fogalmazott, hogy Tom Lantos szíve egész életében Magyarországon volt. Egyedül a szülőhazájában érezte magát igazán boldognak, ezért amikor tehették, ideutaztak.
A szoboravatáson részt vettek többek között Tom Lantos családtagjai, Magyarországon akkreditált diplomaták, valamint a Tom Lantos Intézet képviselői.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.