EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb XIII.kerület

Szobrot kapott Tom Lantos

Tom Lantosnak, az Amerikai Egyesült Államok kongresszusa néhai magyar származású képviselőjének szobrát avatták fel a fővárosban, a Révész utca és Viza utca között található Tom Lantos sétányon.

Tom Lantos demokrata párti politikus a holokauszt egyetlen olyan túlélője volt, akit az amerikai képviselőház tagjává választottak: 1981-től haláláig dolgozott itt, és 2007-től a külügyi bizottság elnöki tisztét is betöltötte.
A Berzsenyi Dániel Gimnázium, Tom Lantos egykori iskolája szomszédságában tartott rendezvényen David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője angol nyelvű beszédében elmondta, hogy a képviselő igazi úriember volt, aki társai méltóságát tartotta szem előtt, függetlenül politikai nézeteiktől. Szavai szerint a politikus az egyik leginkább tisztelt tagja volt az amerikai képviselőháznak. Azért dolgozott, hogy a világ jobb és biztonságosabb legyen.
– Tom Lantos sosem árulta el az eszméit. Egész életében büszke magyar maradt, aki egyszerre akarta Magyarország és az Egyesült Államok javát. A két nép szövetségében, barátságában hitt – mondta az ideiglenes ügyvivő.


Katrina Lantos Swett, azaz Tom Lantos lánya is eljött édesapja szobrának átadására ( MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A szobor avatásán Tomicah Tillemann, Tom Lantos unokája arról beszélt, hogy a képviselő Budapest fia volt. Amikor csak tehette, visszatért a városba, amely átitatta őt a család szeretetével.
– Ugyanakkor azt sem felejtette el, hogy itt gyilkolták meg brutálisan a rokonait. A legádázabb ellenségeinek sem kívánom, amit a nagyapa megtapasztalt – mondta Tillemann.
Annette Lantos, a néhai politikus özvegye úgy fogalmazott, hogy Tom Lantos szíve egész életében Magyarországon volt. Egyedül a szülőhazájában érezte magát igazán boldognak, ezért amikor tehették, ideutaztak.
A szoboravatáson részt vettek többek között Tom Lantos családtagjai, Magyarországon akkreditált diplomaták, valamint a Tom Lantos Intézet képviselői.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.