EUR: 318,32 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 17., vasárnap
Donát

Belföld

Szótárral segítik a migránsokat Sorosék

Szószedetet kínál migránsoknak a Soros-hálózat tagjaként működő Nyílt Tudás Alapítvány Németország. A szótár számos betegség, szociális körülmény fordítását megadja, ami segíthet egy menekültügyi eljárás sikeres lebonyolításában – vagy megtévesztésében –, viszont munkakereséshez, nyelvtanuláshoz kapcsolódó kifejezést egyet sem tartalmaz.

Meglehetősen érdekes szótárral segíti az Európába tartó migránsok boldogulását egy a Soros-hálózat támogatását élvező szervezet Németországban – közölte a Magyar Idők. Az Open Knowledge Foundation Deutschland (Nyílt Tudás Alapítvány Németország) támogatásával készült „Migráns-kifejezéstár” az általános tájékozódáshoz szükséges kifejezéseken túl két bővebb kategóriában, az egészségügy és a jog területén igazítja útba a migránsokat. Előbbi kategória négy oldalon sorolja az egészségügyi problémákkal kapcsolatos kifejezéseket, közöttük olyanokat, mint a sarlósejtes anémia vagy a ritka thalassemia. Nem beszélve a mentális betegségekről, amelyek „korai felismerésében” is segít a szószedet, olyan teljesen szubjektív tüneteket leíró kifejezésekkel, mint: „hangokat hallok, amikor egyedül vagyok”, „úgy érzem, megfigyelnek”, „öngyilkos gondolataim vannak”.


Soros György magyar származású amerikai üzletember (MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

A Magyar Idők felidézi, hogy az egészségi állapotnak komoly jelentősége van a menekültügyi eljárásban, amióta az unió bírósága egy tavalyi ítéletében kimondta: mentális vagy testi betegségben szenvedő menedékkérő csak akkor adható át a kérelme elbírálásáért felelős tagállamnak, ha az átadás nem idéz elő nála állapotromlást.

A migránsszótár bőséges tárházát kínálja a menekültügyi eljárással kapcsolatos kifejezéseknek is. Például tíz különböző okot sorol fel, amelyek miatt a menedékkérőt nem lehet visszaküldeni a saját országába.


Mint említettük, a Soros-hálózatot Németországban kiszolgáló alapítvány hozta össze a szószedetet, amely arab, fárszi, bengáli, kurd, tigrinya (az arab Etiópiában és Eritreában használt formája) és urdu nyelvről fordítja angol, francia, görög, magyar, német, olasz, svéd, szerb, horvát, bosnyák vagy bármely Benelux állam nyelvére a szükséges kifejezéseket.

Mint ismert, Németország egy ideje már nemcsak a migránsok befogadásával, de azok integrációjával is küszködik. Ennek ellenére a szószedet egyetlen szót sem tartalmaz, amely a munkakeresést, beilleszkedést segítené, viszont magában foglalja a jogi védelemmel kapcsolatos összes kifejezést, amellyel valaki jogellenesen kikerülheti vagy befolyásolhatja a menekültügyi eljárást.

Regisztrációra várakozó migránsok az egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) előtt Berlinben 2015. szeptember 30-án hajnalban. (Fotó: MTI)

Hiánypótló kifejezések tárháza

– Nincs személyi igazolványom.

– Homoszexuális/transzszexuális vagyok.

– Hátrányos megkülönböztetés ért a bőrszínem/nemem/anyanyelvem/vallásom/társadalmi csoporthoz való tartozásom/politikai nézeteim/etnikai vagy társadalmi hovatartozásom/fogyatékosságom/származási országom, állampolgárságom miatt.

– Azt szeretném, ha a családom mielőbb velem lehetne.

– Sokk/trauma hatása alatt állok.

– Nem szeretném felvenni a kapcsolatot az országom nagykövetségével/konzulátusával.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek