EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Szuper kamerák kémlelik a piacot

Új kamerarendszer figyeli a piacot és annak környékét. A két hónapja működő berendezés az árusok és a vásárlók biztonságát egyaránt szolgálja.

Zalaegerszegen a piac és környéke kiemelkedően fontos hely, hiszen egyben a városiak és a vidékről érkezők találkozási pontja is. Két szobrot is elhelyeztek itt, Szabó Gyula ikonikus kefekötő mester zsánerszobrát és a Fiatalok nevű alkotást. – A közeljövőben a tervek szerint a Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy 500 milliós beruházással megépül a helyi kézműves termékek piaca is, a fejlesztésbe fektetett értékeket pedig védeni kell – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester.


Sokan emlékeznek arra az esetre, amikor festékkel fújták le Farkas Ferenc Zalaegerszegért díjas művész Fiatalok című alkotását, az elkövetőket akkor szerencsére elkapták. A piacon és környékén is történtek az elmúlt időben több százezer forintos rongálások, padokon görkorcsolyázó fiatalokat is figyelmeztettek már, ám a remények szerint az új kamerákkal az ehhez hasonló eseteket is ki lehet szűrni, meg lehet előzni.

Böjte Sándor önkormányzati képviselő szerint folyamatosan finanszírozási forrást kerestek arra, hogy kiépülhessen a rendszer. A piac és a város közösen talált megoldást, hogy a modern térfigyelő rendszer létrejöhessen. A beruházás közel egymillió forintba került, a rendszer adott esetben bővíthető a két rögzítőegységnek köszönhetően, amelyek kommunikálnak egymással, a négy új kamera folyamatosan rögzít és számítógépről és mobiltelefonról is lehet ellenőrizni. Horváth István ügyvezető és a Rendért polgárőrei is bármikor megnézhetik, mi történik a helyszínen. A kamerák full HD-sek és 4K-sak, valamint nagy felbontásúak és bármikor visszanézhetőek, bármely indokolt esetben, a törvényben előírt határidőig.


A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a kamerák éjszaka is működni fognak, így ha valamilyen rendbontás történik, az érintetteket könnyen kézre kerítik. A kamera mindent lát, ám a felvételeket nem láthatja mindenki. A Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület a mindennapokban jelent majd segítséget a város közbiztonsága terén, akikkel – mint kiegészítő szervezettel –, valamint a felszerelt kamerákkal a rendőrség munkája, valamint a megelőzés is hatékonyabb lesz a közterületen.

 

 

 

A már 2 hónapja üzemelő rendszer felügyeletét a Rendért polgárőrei gyakorolják
Fotó: Inhof András

A tető alól 4 kamera ügyel a rendre.
Fotó: Inhof András

A sajtótájékoztató keretében tudatták,hogy a kamerák elsősorban a megelőzés eszközei de rögzítik is folyamatosan a történéseket
Fotó: Inhof András

A vásárlók és az ott dolgozók nyugalmát remélik az új kamerarendszertől
Fotó: Inhof András

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.