2018. október 20., szombat
Vendel

Egyéb Debrecen

Tánccal és énekkel ünnepelték a kultúrát

Debrecen önkormányzata idén is programsorozattal ünnepelte a Magyar Kultúra Napját. Kiemelt esemény volt a Csokonai Színházban rendezett ünnepi műsor, amelyen köszöntőt mondott Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, majd a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány díjait Duffek Mihály, az alapítvány elnöke és Papp László polgármester adta át.

Az alapítvány kuratóriumától hat pályázó kapott alkotói ösztöndíjat: Falvai Balázs okleveles építész, egyetemi docens, Gellén Fanni egyetemi hallgató, dr. Lajtos Nóra irodalomtörténész, író, költő, Nagy Sándor Zoltán grafikusművész, tanár, dr. Reszegi Katalin egyetemi adjunktus, Ujvárosi Andrea énekművész, mesteroktató, operanagykövet.


Debrecen város kulturális életében kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült: Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója, Alexáné Kardos Ildikó hegedűművész, koncertmester.

A Hajdú Táncegyüttes csak úgy ropta!

Az elismerések átadását követően a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny 5. évadának debreceni döntőseit és díjazottjait láthatták a jelenlévők a Csokonai Színház színpadán. A műsorban a tehetségkutató énekes szólisták és énekegyüttesek kategóriájának döntőse, Ecsedi-Oláh Petra, a kategória győztese, a Pendely Énekegyüttes, valamint a táncegyüttesek kategóriájának különdíjasa adott gálaműsort a Csokonai Színház színművészei – Mészáros Ibolya, Vékony Anna, Papp István, Janka Barnabás, Garay Nagy Tamás, Miske László és Csikos Sándor – közreműködésével. A Pendely Énekegyüttes gyergyói, magyarbődi és hajdúböszörményi népdalokat énekelt, a Hajdú Táncegyüttes a Tiszapolgári rukkolóbál, a Hortobágyi pásztortáncok és a Feketelaki táncok című koreográfiájából adott ízelítőt. Az együtteseket, énekeseket a Bürkös zenekar kísérte.


A Pendely Énekegyüttes gyergyói, magyarbődi és hajdúböszörményi népdalokat énekelt

Kapcsolódó Cikkek