EUR: 322,60 Ft
CHF: 282,41 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Belföld

Tarlós: A szocialistáktól etikátlan minden állomásra liftet követelni

Tarlós István etikátlannak és logikátlannak nevezte, hogy a szocialisták a felújítás alatt álló 3-as metró minden állomására liftet követelnek az akadálymentesítés megoldására.

A főpolgármester csütörtök reggel a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, ha a szocialisták a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésükön továbbra is azt értik, hogy mindenütt lift épüljön, akkor ez a 2-es metró tapasztalatai miatt “súlyosan etikátlan, nem logikus” és a mozgáskorlátozottak sem ezt követelik.


A kezdeményezésnek semmi értelme nincs, ugyanis ami a kérdésükben meg van fogalmazva, hogy akadálymentesített legyen a 3-as metró, népszavazás nélkül teljesül. Továbbá a Kúria végzésben kimondta, a referendum eredményessége esetén nem következne, hogy minden állomáson liftet kellene építeni – mutatott rá Tarlós István, aki szerint nyilvánvaló, hogy az ügyben “egy eléggé kétségbeesett, meggondolatlan politikai kampányolás folyik”.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a szocialisták szerint a jelenlegi városvezetés és ő maga tehet arról, hogy 2010 után nem történt meg a 2-es metró akadálymentesítése: azt állítják, hogy ez egy 17 évvel ezelőtti “hiba”, be kellett volna fejezni amit ők elkezdtek.


Tarlós István a 2-es metró akadálymentesítéséről szóló fővárosi közgyűlési határozatokat ismertetve felidézte, hogy szocialista előterjesztésre hoztak döntést egy kivételével minden állomás lifttel való ellátásról. Ez állomásonként kettő, azaz összesen húsz liftet jelentette volna – mutatott rá.

Mint folytatta, a felújított 2-es metrót 2007-ben adták át, és az akkori főpolgármester a szabaddemokrata Demszky Gábor volt, a két szocialista főpolgármester-helyettes egyike pedig Horváth Csaba volt, aki jelenleg az MSZP fővárosi képviselője.

Demszky Gábor az átadások megkezdésekor arról beszélt, hogy 2006-ra több állomáson kész lesznek a liftek, majd 2007-ben közös megállapodást írt alá a főpolgármester-helyettes és a BKV vezérigazgatója, amelyben megegyeztek: a 2-es metró vonalán ideiglenes akadálymentes buszokkal a felszínen kívánják a mozgássérülteket bevonni a közlekedésbe. Most ez ellen nagyon tiltakoznak – jegyezte meg Tarlós István.

Mint mondta, Demszky Gábor 2007-ben jelentette be, hogy befejeződött a 2-es metró felújítása, akkor ugyan már csak három állomásra ígért liftet, de végül egyetlen egyet építettek meg.

Ezek után mondják azt, hogy nekünk kellett volna 2010-ben akadálymentesíteni a 2-es metrót is. A szocialista képviselő azt állítja, hogy az a metró, amit ők 2007-ben átadtak új szerkezettel, új állomásokkal, azt 2010-nen nekünk szét kellett volna verni, hogy a lifteket, amiket több mint tíz évvel korábban beígértek, helyettük megépítsük – mondta el Tarlós István.

A főpolgármester hangsúlyozta: a 3-as metró minden állomásán lesz akadálymentesítés, de nem mindenhol lift, hanem más szerkezet, a főpolgármester megfogalmazása szerint a mozgólépcsők között “ferde pályán mozgó kabinok” lesznek, amelyek a mozgáskorlátozottak önállóan kezelhetnek. Két olyan kisforgalmú állomásnál, mint a Pöttyös utcai és az Ecseri úti nem építenének be ilyen szerkezetet, hanem inkább alacsonypadlós buszokkal szállítanák tovább a mozgássérülteket.

Tarlós István kijelentette azt is, hogy a 3-as metró 13 állomásán épül lift, és “az Orbán-kormány már eddig is 12-szer annyit támogatást adott liftre mint annak idején a nagyhangúaknak a Gyurcsány-kormány”. Valamennyi állomást akadálymentesítünk, ők a maguk idejében összesen 10 százalékot akadálymentesítettek – tette hozzá.

A főpolgármester közölte azt is, hogy a felújítási munkálatok ütemterv szerint folynak, és a szerelvények cseréje lassan a befejezéséhez közeledik. Ez év végén az előzetes terveknek megfelelően az év végén a felújított északi szakaszt át tudják adni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt

  A magyar nemzet 1956-ban világtörténelmet írt – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Széna téri ’56-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

 • Új műsorok indulnak az M5 csatornán októberben

  Új műsorok indulnak az M5 csatornán októberben

  Az Operaház felújításával, aktuális közéleti kérdésekkel és tudományos eredményekkel foglalkozó új műsorok indulnak az M5 kulturális csatornán októberben – mondta el Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek.

 • Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

  Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt

  Katonai tiszteletadással, Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 62.