EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Sopron

Tízéves a művészeti képzés

Javában tart a Művészhét a Soproni Szakképzési Centrum Handler Nándor Szakképző Iskolájában. Az eltelt évtized munkájáról Gondi Ritát, a művészeti munkaközösség vezetőjét kérdeztük.

– Mit takar a művészeti képzés?
– Tulajdonképpen képzőművészeti képzésről beszélhetünk, ahol két alapvető szakot tanítunk: az (alkalmazott) grafikust, illetve a (díszítő)festőt.


A művészképzés során sok mindenre megtanítják a diákokat
Fotó: Handler

– Hogy tekint vissza az eltelt évtizedre?
– Messziről kell kezdenem. Az AMI (ma a Soproni Egyetem Művészeti Kara) akkori vezetője, Mészáros György keresett meg minket, hogy dolgozzunk együtt. Az akkori igazgató, Králik Tibor egyeztetett a városvezetéssel, és nagyon örültek a kezdeményezésnek. Gyakorlatilag hamar összeállt a koncepció, és 2008 szeptemberében el tudtuk kezdeni a képzést. Egy év alatt rendkívül népszerűvé vált a szak, már a második tanév végén megnyílt az első kiállításunk, és folyamatosan bővült a tanári kar.
– Az itt végzőknek mekkora esélyük van elhelyezkedni?
– Fontos tudni, hogy mi nem művészeket képezünk, hanem olyan tanulókat, akikből majd a felsőfokú tanulmányaik elvégzése után művész lehet. Ehhez akarat, türelem, idő, erő szükséges. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy több diákunk nyert felvételt a budapesti művészeti egyetemekre, és azóta sokan már a szakmában dolgoznak. Többen folytatják tanulmányaikat más képzőművészeti egyetemeken vagy itt, Sopronban. Sok helyen találkozunk a tanulóinkkal. A grafikusok el tudnak helyezkedni cégeknél, saját vállalkozást indíthatnak. A díszítőfestők inkább önálló tevékenységet folytatnak. Aki nem a szakmában helyezkedik el, olyan képességek birtokába kerül, amelyekkel bárhol megállja a helyét.

Egyedi munkák születtek a művészképzés során
Fotó: Handler

 

A héten folytatódnak a Művészhét programjai. Február 8-án délután rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Művésznapot a 11. M osztály szervezésében, míg február 9-én Grafika 3 terem-avatót tartanak a Halász utcai intézményben. A hét első felében megnyílt a Mester és tanítvány című kiállítás, megtartották a Handleres installációavatás elnevezésű rendezvényt, valamint Bodóczky István festőművész tartott előadást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.