2019. február 22., péntek
Gerzson

Külföld

Több mint egymillió feltételezett háborús bűnt vizsgálnak

Összesen 1,17 millió panaszt nyújtottak be az afgánok a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) azóta, hogy az intézmény három hónappal ezelőtt megkezdte az Afganisztánban elkövetett háborús bűnök összeírását – írta az AP amerikai hírügynökség.

A benyújtott panaszok alapján kiderült, hogy nemcsak a szélsőséges muzulmán tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái, hanem a Washington vezette nemzetközi koalíció, az afgán biztonsági erők, kormányközeli hadurak, illetve külföldi és hazai hírszerző ügynökségek is követtek el atrocitásokat Afganisztánban – mondta el Abdul-Vadúd Pedram, egy kabuli jogvédő szervezet munkatársa.


A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság feladata eldönteni, hogy mely esetekben indít vizsgálatot háborús bűncselekmény elkövetésének gyanújával.

A panaszokat 2017. november 20-a és 2018. január 31-e között gyűjtötték össze európai és afganisztáni szervezetek – tette hozzá Pedram.


Az áldozatok száma jóval nagyobb lehet az 1,17 milliónál, mert egy-egy eset – például légicsapások vagy öngyilkos merényletek – több embert is érinthetnek.

“Meghökkentő, hogy ennyi áldozat van” – tette hozzá a jogvédő, aki szerint egyes esetekben teljes falvak estek az atrocitások áldozatául. “Mindez megmutatja, hogy az afgán jogrendszer mennyire képtelen igazságot szolgáltatni az áldozatoknak és családjaiknak” – folytatta.

Pedramot többször halálosan megfenyegették tevékenysége miatt.

“A hadurak mind itt vannak, nagyon óvatosnak kell lenni” – vélekedett.

Az egyik panaszos apját egy buszról szállították le fegyveresek 2014-ben az Afganisztán középső részén található Gór tartományban. A banda két másik buszt is feltartóztatott, és azt követelte az utasoktól, hogy adják át személyi igazolványaikat. A járműveken utazó tizennégy síitát elválasztották a többiektől és meggyilkolták. Az akció miatt egy tálib parancsnokot őrizetbe vettek, de aztán sem perről, sem büntetésről nem érkezett hír – tette hozzá a húszas éveiben járó férfi. A panaszos nem fordult a helyi hatóságokhoz, mert a szóban forgó parancsnok kiváló összeköttetésekkel rendelkezik a rendőrségnél és a helyi kormányzatnál.

“Úgy gondolom, hogy Afganisztánban ha van pénzed, akkor bárkivel, bárhol, bármit megtehetsz” – mondta.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre. Ez a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. Az ICC csak a 2003 májusa után elkövetett atrocitások esetében nyomozhat Afganisztánban, mert az ázsiai ország ekkor ratifikálta a bíróságot létrehozó Római Statútumot.

Kapcsolódó Cikkek