2019. január 16., szerda
Gusztáv

Életmód

Többéves csúcs az új lakásoknál

Profimedia, Alamy

Tavaly 44 százalékkal nőtt a megépült új lakások száma, több mint 14 ezer lakást adtak át. Az ingatlan.com adatai szerint a piacbővülés érthető, mivel az új lakások iránti kereslet az elmúlt évben országszerte közel 70 százalékkal nőtt.

A KSH legfrissebb adatai szerint összesen 14 389 ezer új lakás épült, ami 44 százalékos emelkedést jelent 2016-hoz képest és 2010 óta a legmagasabb érték. A lakásépítési engedélyek száma is jelentősen, éves szinten 20 százalékkal, 38 ezerre emelkedett – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely bemutatja azt is, hogy az utóbbi években hogyan alakult a kereslet az új lakások iránt a különböző méretű településeken.
– A kereslet évek óta egyre erősödik az új lakások iránt, de az elmúlt években még kevés lakást adtak át. A vevők egy része tervezőasztalról már vásárolt új lakást, sokan azonban óvatosabbak voltak, megvárták, hogy az adott lakás félkész vagy átadás előtti állapotba kerüljön és ekkor döntöttek a vásárlásról – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az ingatlan.com előrejelzése szerint 2018-ban várhatóan a tavalyi forgatókönyvnek megfelelően tovább emelkedhet az átadott új lakások száma, az elmúlt két évben elindított társasházfejlesztések és családiház-építések várhatóan az idén és jövőre készülnek el.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek