2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Külföld

Törökország nem kaphat uniós vízummentességet, amíg nem enyhít terrorellenes törvényén

Az Európai Unió nem törli el a vízumkényszert Törökországgal szemben, amíg Ankara nem enyhít terrorellenes törvényén – közölte Didier Reynders belga külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Szófiában.

A tanácskozásra Ömer Celik európai uniós ügyekért felelős török minisztert is meghívták.


A belga külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy először Ankarának kell enyhítenie terrorellenes törvényén, de ezt Törökország rendszeresen elutasítja.

“Ha sikerül a jogszabályokat összhangba hozni az Európai Unió értékeivel, akkor előre lehet lépni” – mondta Reynders. Ankara állítása szerint azonban szüksége van ezekre a jogszabályokra, tekintettel arra a biztonsági fenyegetésekre Törökországban.


Törökország tudja, hogy elvben Európa a legmegbízhatóbb és legkiszámíthatóbb szomszédja, és érdekében áll jó kapcsolatot ápolni – mondta az újságíróknak nyilatkozva Johannes Hahn uniós bővítési biztos.

“Vannak biztató jelek, de amikor a jogállamiságról van szó, a helyzet még mindig nem kielégítő” – tette hozzá az osztrák politikus.

Törökország azonban mihamarabb vízummentességet vár az EU-tól, mert Ankara úgy véli, teljesítette az Európai Unió által támasztott 72 kritériumot.

A vízumliberalizáció eltörlésének felgyorsítása a 2016 márciusában kötött török-uniós menekültügyi megállapodásnak is része volt. Erre hivatkozva Ankara többször felemlegette, hogy szerinte az EU nem tartja be az egyezséget. Törökország viszont azóta sem módosította a terrorizmusellenes törvényt, ami az EU egyik feltétele, mert úgy ítélik meg, hogy a jogszabály túl tágan értelmezhető.

A török uniós csatlakozás főtárgyalója a pénteki találkozóra megérkezve nem nyilatkozott az újságíróknak. Ömer még szerdán úgy nyilatkozott, hogy Ankara a vízummentesség ügyéhez kapcsolódó dokumentumokat “maholnap” átadja az Európai Bizottságnak. Hahn pénteken jelezte, hogy az EB már vizsgálja ezeket a dokumentumokat.

Kapcsolódó Cikkek