EUR: 323,02 Ft
CHF: 283,71 Ft
2018. augusztus 21., kedd
Sámuel, Hajna

Tech

Elon Musk fellőtt egy autót a világűrbe

Magyar idő szerint kedden éjszaka útnak indították az Egyesült Államokból a SpaceX vállalat új óriásrakétáját, amely kísérleti repülésére egy Tesla típusú gépkocsit is magával vitt, hogy a Nap körüli pályára állítsa. A Falcon Heavy nevű rakéta a jelenlegi legerősebb űreszköz, csak a holdra szálláshoz használt Saturn V típus múlta felül.

A majdnem 70 méter magas, brutális teljesítménnyel bíró három gyorsítórakéta összesen 27 hajtóművének segítségével emelkedett a magasba, és a tesztrepülés után kijelenthető, hogy az űreszköz a jövőben képes lesz majd 70 tonna hasznos terhet Föld körüli pályára állítani.


Miután a két kisegítő rakéta elvégezte feladatát, két és fél perccel az indulás után levált, és visszaereszkedett a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont közelében lévő légitámaszpontra. A főrakéta feljebb emelkedett, majd miután teherkapszulájával pályára állította a meggyszínű Tesla Roadster sportkocsit, a másik két rakétához hasonlóan vissza kellett volna térnie a földre, ám az eseményt követő sajtótájékoztatón Elon Musk, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa megerősítette, hogy a középső fokozatban nem maradt elég üzemanyag a landoláshoz, ezért a rakéta közel 500 kilométeres sebességgel az óceánba csapódott.

Azonban ez az „apró” baki semmit nem változtat azon, hogy a keddi küldetés történelmi esemény volt. A Teslának egyébként van egy utasa is, aki a pályára állás óta megállás nélkül hasít a világűrben – ő nem ember, hanem egy bábu. Starman kalandjait egyébként a legnagyobb videomegosztón élőben is nézhetjük.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Mégsem lesz Samsung autó

    Mégsem lesz Samsung autó

    A Samsung Electronics Co. dél-koreai elektronikai konszern kedden cáfolta azokat a korábban megjelent sajtóértesüléseket, miszerint saját gépkocsigyártás megindítására készülne.

  • Rekord az új autók eladásában

    Rekord az új autók eladásában

    A 2018-as év elején tapasztalt fellendülés után folytatódik az újautók eladásának kiugró növekedése. Ez jól látszik az ország legszélesebb márkakínálatát értékesítő autókereskedés statisztikáiból is, hiszen 2018 első félévében már több mint 2.