EUR: 329,92 Ft
CHF: 299,89 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Külföld

Tudta? A citrusok iránti kereslet alapozta meg a szicíliai maffia hatalmát

Brit kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a citrusfélék iránti kereslet növekedése alapozta meg a szicíliai maffia hatalmát az 1800-as években.

A maffia először az 1870-es években jelent meg a földközi-tengeri szigeten, és hamarosan behatolt Olaszország és az Egyesült Államok gazdasági és politikai világába.


A belfasti Queen’s Egyetem tanára, Arcangelo Dimico vezette kutatócsoport a Journal of Economic History tudományos folyóiratban közétett tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy miután James Lind skót orvos a 18. század végén felfedezte, hogy magas C-vitamin tartalmuk miatt a citrusfélék fogyasztásával megelőzhető a skorbut, a citrom és a narancs iránt megnövekedett kereslet vezetett a szicíliai maffia hatalmának megerősödéséhez.

A kutatók szicíliai városokból és körzetekből egy 1881-86 közötti parlamenti vizsgálathoz összegyűjtött, valamint egy 1900-ból származó páratlan adatbázist tanulmányoztak. Azt találták, hogy a maffia jelenléte az 1880-as években szorosan kapcsolódott a citrusfélék termesztésének elterjedéséhez.


Mivel Szicíliának uralkodó helyzete volt a citrusfélék nemzetközi piacán, a kereslet növekedésének eredményeként a szicíliai városok hatalmas bevételekhez jutottak az 1800-as években. A citrusféléket csak megfelelő körülmények között lehet termeszteni, mint az egész éven át enyhe, állandó hőmérséklet, a bőséges víz, ami jelentős profitot biztosított viszonylag kevés helyi termelőnek – magyarázta Dimico.

A magas hozam, a törvénykezés gyengesége, az emberek közötti bizalom alacsony szintje és a nagy helyi szegénység együtt tette a citrustermesztőket megfelelő prédává, mivel alig voltak eszközök arra, hogy hatékonyan érvényre jutassák a magántulajdonosi jogokat. A citrustermesztők igénybe vették a maffiatagokat személyes védelmük biztosítására és arra, hogy közvetítőként lépjenek fel a kiskereskedőkkel és a kikötői exportőrökkel – tette hozzá.

Eddig a szicíliai maffia eredetét a szigeten lévő feudális rendszer bukásához kötődő, valamint az olasz történelem politikai instabilitásából eredő gyenge intézményi rendszerrel magyarázták. Ez a tanulmány az első, amely bizonyítékkal állt elő arra, hogy felemelkedése a gazdaság virágzásához kötődik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek