2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Nagykanizsa

Újabb alapszak Nagykanizsán

A Pannon Egyetem (PE) veszprémi és nagykanizsai képzőhelyén, valamint a Budapesti Műszaki Egyetemen indul új rendszerű, gyakorlatra épülő üzemmérnök-informatikus képzés. Ezt jelentette be Nagykanizsán az oktatásért és a munkaerőpiacért felelős államtitkár.

Palkovics László elmondta: kanizsai kezdeményezésre, a munkáltatók igényének megfelelve alakították ki az új képzési formát, amit kevesebb matematikai elméleti alapra, de a gyakorlatnak nagyobb hangsúlyt adva alakítottak ki. Olyan szakembereket képeznek majd, akik nem programozó-matematikusok lesznek, hanem a vállalati informatikai rendszerek működtetésével, fejlesztésével foglalkoznak. Az új tanulmányi formában a gyakorlatot duális formában, cégeknél biztosítják a hallgatóknak. Ez az alapképzés nagyobb kedvet adhat a szakgimnáziumokban, informatika szakos gimnáziumi osztályokban végzetteknek ahhoz, hogy rövidebb idő alatt piacképes diplomát szerezzenek – hangsúlyozta az oktatási államtitkár.


Az új alapszak azonban „nem zsákutcás képzés”, hiszen megfelelő kiegészítő modulokkal továbblépési lehetőséget is ad a hallgatóknak. A képzés tartalmát a műszaki egyetem és a Pannon Egyetem közösen dolgozta ki.
Palkovics László beszámolt arról is, hogy a korábbi hétről kilenc százalékra nőtt az informatikai képzésre jelentkező hallgató aránya. Azt várják, hogy ez az új alapszak további növekedést hoz, hiszen nagy a munkaerőpiaci kereslet, az elhelyezkedés tehát szinte biztos, vagyis ez a diploma jó befektetés az állam és a hallgatók számára is.

Robotika. Dr. Birkner Zoltán (jobbra) kanizsai campus igazgató már a jövőt mutatja Palkovics Lászlónak és Cseresnyés Péternek (Fotó: Gergely Szilárd)

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a vidéki képzőhelyek esetében valószínűsíthető, hogy az itt végzettek a környéken is maradnak munkavállalóként. Emlékeztetett arra, hogy az egyik legnagyobb igény az informatikusok iránt mutatkozik a vállalatok részéről, az ipar digitalizálásával pedig ilyesfajta képzésre, szakemberekre még nagyobb szükség lesz. A szakképző iskolákban is megpróbálják a megfelelő alapokat biztosítani, ami lehetővé teszi a továbblépést mérnök-informatikus, informatikusképzésekre is.


Gelencsér András, a PE rektora úgy fogalmazott, a műszaki, informatikai képzés az egyetem egyik zászlóshajója, képzéseik szorosan kötődnek a helyi gazdasági szereplők igényeihez. Azt tapasztalják, a BSc szakokon nagy a hallgatói lemorzsolódás vagy meghosszabbodik a tanulmányi idő, ezért az új alapszakkal várhatóan csökken a lemaradók aránya, és egyben hamarabb is kerülhetnek a végzettek a munkaerőpiacra.

A távirati iroda kérdésére Palkovics László azt mondta: nincs limit az új alapszakra jelentkezők esetében, de azzal számolnak, hogy a műszaki egyetemen várhatón 300-400 hallgató jelentkezhet már a mostani felvételi időszakban, és akár a minimális 280 ponttal is bekerülhetnek. Hartnung Ferenc, a PE dékánja ehhez azt tette hozzá, hogy a Pannon Egyetemen 150 fős kapacitásúra tervezik az új képzést, de igény szerint ezt a keretet bővíteni lehet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.