2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Székesfehérvár

Újabb elismerés a földkerülő vitorlázónak

A Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökének választotta Fa Nándor vitorlázót, aki számos nemzetközi eredményével és több évtizedes munkájával segítette a magyar vitorlázás fejlődését.

– A mostani alkalomnak különleges apropót ad, hogy Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. február 8-án fejezte be a franciaországi Les Sables-d’Olonne kikötőjébe visszatérve a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen a 8. helyen ért célba. Ezzel nemzetközi szinten egy újabb kiemelkedő teljesítmény erősíti a magyar vitorlázás hírnevét – közölte Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.


Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával pontosan egy évvel ezelőtt, fejezte be a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen kitűnő eredménnyel, a 8. helyen ért célba Fotó: MTI

Az akkor 63 éves Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt – külső segítség nélkül – teljesítette a Vendée Globe-ot, ezalatt 27 850 tengeri mérföldet, vagyis 51 578 kilométert hajózott 12,35 csomós (22,87 kilométeres) óránkénti sebességgel. A hajóépítő sportoló az eredmény után a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést is megkapta a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként.

Fa Nándor nem csak a Vendée Globe-on ért el emlékezetes eredményeket: sikeres finn dingivitorlázó, magyar hajótervező és -építő, ötszörös földkerülő, óceáni szólóvitorlázó. Első magyar hajósként társával, Gál Józseffel a 31 lábas Szent Jupát vitorláshajón megkerülte a földet. Hatvanlábas versenyhajóit maga tervezte, javarészt maga építette, menedzselte és versenyzett velük. A Barcelona World Race 2014–15 páros földkerülő vitorlázóversenyt új-zélandi társával, Conrad Colmannel teljesítette. Ötször kerülte meg vitorláshajóival a köztudatban rettegettként élő Horn-fokot, tízszer szelte át az Egyenlítőt – áll a méltatásban.


Kapcsolódó Cikkek