EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Székesfehérvár

Újabb elismerés a földkerülő vitorlázónak

A Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökének választotta Fa Nándor vitorlázót, aki számos nemzetközi eredményével és több évtizedes munkájával segítette a magyar vitorlázás fejlődését.

– A mostani alkalomnak különleges apropót ad, hogy Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. február 8-án fejezte be a franciaországi Les Sables-d’Olonne kikötőjébe visszatérve a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen a 8. helyen ért célba. Ezzel nemzetközi szinten egy újabb kiemelkedő teljesítmény erősíti a magyar vitorlázás hírnevét – közölte Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.


Fa Nándor Spirit of Hungary nevű hajójával pontosan egy évvel ezelőtt, fejezte be a Vendée Globe egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyt, amelyen kitűnő eredménnyel, a 8. helyen ért célba Fotó: MTI

Az akkor 63 éves Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt – külső segítség nélkül – teljesítette a Vendée Globe-ot, ezalatt 27 850 tengeri mérföldet, vagyis 51 578 kilométert hajózott 12,35 csomós (22,87 kilométeres) óránkénti sebességgel. A hajóépítő sportoló az eredmény után a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést is megkapta a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként.

Fa Nándor nem csak a Vendée Globe-on ért el emlékezetes eredményeket: sikeres finn dingivitorlázó, magyar hajótervező és -építő, ötszörös földkerülő, óceáni szólóvitorlázó. Első magyar hajósként társával, Gál Józseffel a 31 lábas Szent Jupát vitorláshajón megkerülte a földet. Hatvanlábas versenyhajóit maga tervezte, javarészt maga építette, menedzselte és versenyzett velük. A Barcelona World Race 2014–15 páros földkerülő vitorlázóversenyt új-zélandi társával, Conrad Colmannel teljesítette. Ötször kerülte meg vitorláshajóival a köztudatban rettegettként élő Horn-fokot, tízszer szelte át az Egyenlítőt – áll a méltatásban.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.