2018. augusztus 16., csütörtök
Ábrahám

Egyéb Debrecen

Újabb orvosi rendelőt korszerűsítenek

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programja részeként modern, a XXI. század igényeinek megfelelő egészségügyi centrum jön létre a Pósa utca 1. szám alatti volt iskolaépületben.

A városrészben jelenleg a Kishegyesi út 158. szám alatt működik két háziorvosi, egy házi gyermekorvosi és három területi védőnői körzet. Az 1952-ben épült létesítményt gazdaságosan felújítani már nem lehet, ezért döntött a debreceni városvezetés úgy, hogy a szemben lévő volt iskolaépületben alakít ki komplex egészségügyi centrumot. Széles Diána alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatások az épület földszintjén, 430 nm alapterületen kapnak helyet. Felújítják a külső homlokzatot, akadálymentesítik a bejáratokat, a mellékhelyiségeket és az épülethez tartozó udvarban akadálymentesített parkolót is kialakítanak. Az épület teljes elektromos és gépészeti, fűtési rendszere rendkívül elavult, gazdaságtalanul működik. Helyére megújuló energiaforrásként napelemeket helyeznek el a tetőn.


Már elkezdődtek a munkálatok

A Debrecen Smart City stratégiájának részeként kiépülő Városirányítási Központ energetikai alrendszeréhez csatlakozó okos mérők, érzékelők kiépítésével nyomon követhető és optimalizálható az épület energiafelhasználása. Nemcsak az épületet újítják fel a pályázati forrásból, kicserélik az egészségügyi alapellátáshoz szükséges eszközöket is, amelyek hozzájárulnak a korszerű betegellátáshoz, a betegelégedettség növeléséhez. A projektre elnyert pályázati költség bruttó 119 206 269 forint. Dr. Tamás János, a 32-es körzet háziorvosa elmondta, hogy a használaton kívüli iskolaépületben minden igényt kielégítő egészségügyi centrum jöhet létre a fejlesztés során, ami jelentősen javítja a városrészben élők életminőségét.

A háziorvos beszámolt arról is, hogy a háziorvosi körzetek lakosságszáma összesen 5705 fő, a praxisba bejelentkezettek száma 3695 fő. A napi betegforgalom átlagosan: 70-80 fő. A házi gyermekorvosi körzet ellátási területének lakosságszáma összesen 1225 fő, a praxisba bejelentkezett gyermekek száma 1248 fő. A védőnők az elmúlt évben 646 főt gondoztak, melyből 78 fő volt az újszülött. A pályázat megvalósításával az orvosi rendelő üzemeltetése gazdaságossá, költséghatékonyabbá válik, fenntarthatósága javul és az egészségügyi alapellátás megújult, korszerű környezetben válik biztosítottá. A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező a napokban hozzákezdett a munkának.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ejtőernyős-világbajnokság

    Ejtőernyős-világbajnokság

    Elkezdődött a 42. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság Szolnokon, a szandaszőlősi sportrepülőtéren. A város az 1974-es civil ejtőernyős-világbajnokságot követően ad újra otthont ilyen jellegű versenynek.

  • Elektromos töltőállomások

    Elektromos töltőállomások

    Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési program keretein belül Debrecenben 10 db új elektromos töltőállomás és parkolóhely létesül. A debreceni önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztérium „Jedlik Ányos Terv – Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” tárgyú pályázatra jelentkezett.