2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Pécs

Újabb turisztikai vonzerőt kaphat Pécs

Pécs lehet a kontinens leghosszabb, összefüggő világörökségi helyszínének lezáró pontja. Ha jövőre megszavazzák a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítását, az újra növelheti a város turisztikai vonzerejét.

Bár Pécs majdnem 50 kilométerre található az egykori a római limestől, a baranyai megyeszékhely mégis turistacsalogató lehet, ha megválasztják világörökségi helyszínnek az egykori Római Birodalom határát.


– Európában ez lesz majd a legnagyobb összefüggő UNESCO-s világörökségi címmel rendelkező helyszín. Egyelőre nem tudunk róla, hogy más kontinensen lenne ilyen nagy és összefüggő terület – mondta Móczár Gábor. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Külkapcsolatokért felelős igazgatója hozzátette: ez a kitüntető cím olyan kihívást jelent a városnak, amiből csak profitálhat.

Nem akármilyen római város volt hajdanán Pécs (Fotó: PKK)

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. pedig már most készül arra, hogy e mögé egy olyan kommunikációs rendszert tegyen, amely méltó ehhez a világörökségi címhez.


A forum, minden római település központja a Rákóczi úton helyezkedett el, a mai bírósági épület mellett, a parkoló alatt (Fotó: Sírásók Blog)

– Pécs egy korban és jellegben ehhez illeszkedő történelmi emlékrendszerrel és kiépült infrastruktúrával rendelkezik, ami miatt a város lehet a magyarországi szakasz lezáró pontja – tette hozzá Móczár Gábor.

Dunaszekcső: a hely, ahol a mai napig kerülnek elő ókori emlékek a föld alól (Forras: www.wikipedia.hu)

Dunaszekcsőtől Mohácsig

Az UNESCO-hoz benyújtott egységes pályaművet magyar szakemberek állították össze, négy ország – köztük Szlovákia, Ausztria és Németország – saját pályázatai alapján. Az 1500 kilométeres szakasz alatt összesen 98 helyszín található, köztük 65 magyarországi helyszínnel. A világörökségi védelem alá
helyezésről várhatóan 2019 júniusában dönt majd az UNESCO.

Dunaszekcső nevezetességei

Dunaszekcsőn a hetvenes években került elő az egyik legértékesebb római kori lelet. A víztározó telepítésénél Marcus Aurelius császár bronz fejszobra fordult ki a földből, amit egy helyi lakos talált meg. De más érdekességet is találtak, például római hipokausztumtéglát, amelyet padlófűtéshez használtak, abban áramlott a meleg levegő.

Kapcsolódó Cikkek