2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Pécs

Újabb turisztikai vonzerőt kaphat Pécs

Pécs lehet a kontinens leghosszabb, összefüggő világörökségi helyszínének lezáró pontja. Ha jövőre megszavazzák a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítását, az újra növelheti a város turisztikai vonzerejét.

Bár Pécs majdnem 50 kilométerre található az egykori a római limestől, a baranyai megyeszékhely mégis turistacsalogató lehet, ha megválasztják világörökségi helyszínnek az egykori Római Birodalom határát.


– Európában ez lesz majd a legnagyobb összefüggő UNESCO-s világörökségi címmel rendelkező helyszín. Egyelőre nem tudunk róla, hogy más kontinensen lenne ilyen nagy és összefüggő terület – mondta Móczár Gábor. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Külkapcsolatokért felelős igazgatója hozzátette: ez a kitüntető cím olyan kihívást jelent a városnak, amiből csak profitálhat.

Nem akármilyen római város volt hajdanán Pécs (Fotó: PKK)

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. pedig már most készül arra, hogy e mögé egy olyan kommunikációs rendszert tegyen, amely méltó ehhez a világörökségi címhez.


A forum, minden római település központja a Rákóczi úton helyezkedett el, a mai bírósági épület mellett, a parkoló alatt (Fotó: Sírásók Blog)

– Pécs egy korban és jellegben ehhez illeszkedő történelmi emlékrendszerrel és kiépült infrastruktúrával rendelkezik, ami miatt a város lehet a magyarországi szakasz lezáró pontja – tette hozzá Móczár Gábor.

Dunaszekcső: a hely, ahol a mai napig kerülnek elő ókori emlékek a föld alól (Forras: www.wikipedia.hu)

Dunaszekcsőtől Mohácsig

Az UNESCO-hoz benyújtott egységes pályaművet magyar szakemberek állították össze, négy ország – köztük Szlovákia, Ausztria és Németország – saját pályázatai alapján. Az 1500 kilométeres szakasz alatt összesen 98 helyszín található, köztük 65 magyarországi helyszínnel. A világörökségi védelem alá
helyezésről várhatóan 2019 júniusában dönt majd az UNESCO.

Dunaszekcső nevezetességei

Dunaszekcsőn a hetvenes években került elő az egyik legértékesebb római kori lelet. A víztározó telepítésénél Marcus Aurelius császár bronz fejszobra fordult ki a földből, amit egy helyi lakos talált meg. De más érdekességet is találtak, például római hipokausztumtéglát, amelyet padlófűtéshez használtak, abban áramlott a meleg levegő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.