2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb IV.kerület

Újpesti diákok kiállítása a Ferencvárosban

Az ifjúsági kiállító- és közösségi térré változott ferencvárosi Mesterpalánta, korábbi nevén Pincegaléria ezúttal az újpesti Kozma Lajos Faipari és Művészeti Szakgimnáziumnak ad lehetőséget a bemutatkozásra. A március 3-áig megtekinthető tárlat a művészeti tagozatos diákok mestermunkáit mutatja be, melyek között szabadkézi rajzokkal, grafikákkal és lakberendezői makettekkel is találkozhat a közönség.

A megnyitón Kovács Szabolcs Gergő iparművész tanár elmondta, hogy az újpesti intézményben folyó, 9–12. évfolyamig tartó alapozó képzés művészeti érettségivel és részszakképesítéssel zárul, de aki vállal még egy év tanulást, megkapja a dekoratőr-kirakatrendező OKJ-s szakképesítést is. A felnőttképzést is folytató iskolában a tanulók egyebek mellett lakberendezési, tipográfiai, grafikai, számítógépes tervező grafikai és szabadkézi rajzi stúdiumokat végeznek. A kiállításon az ő alkotásaikat: elektrografikákat, rajztanulmányokat és belsőépítészeti munkák méretarányos makettjeit csodálhatják meg az érdeklődők.
A szakgimnázium büszke az elért eredményeire, az alkalmazott művészeteket oktató intézmény végzősei rendre felvételt nyernek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, a Soproni Faipari Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetébe vagy a BME Építészmérnöki Karára. Az iskola főigazgatója, Valló Péter elmondta, a több iskolát összefogó centrum megalakulásakor nem gondolta volna, hogy a művészeti képzés – ami mellékszálon indult – vetekedni fog a főcsapást képviselő faipari képzéssel, és hogy egy belvárosi galériában mutatkozhatnak majd be. Úgy véli, ez is bizonyíték arra, hogy egy iskolának fontos több lábon állnia, de azt is példázza, hogy egy országnak nemcsak jól képzett szakemberekre, hanem „művészetet művelőkre” is szüksége van.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.