2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Külföld

Ukrán oktatási törvény: Diplomáciai vagy jogi eszközökkel lehet fellépni a magyar kisebbségért

Az ukrán nyelvtörvény vitatható, magyar kisebbségeket sújtó rendelkezései ellen diplomáciai, illetve jogi eszközökkel léphet fel a magyar kormányzat – mondta Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ munkatársa az M1 aktuális csatornán pénteken.

A diplomáciai próbálkozásoknak egyelőre nem látszik az eredménye. Az ukrán fél kommunikációja ugyan kedvező, ám a tettek elmaradnak vagy éppenséggel ellentétesek a szavakkal – fűzte hozzá.


A kijevi oktatási minisztérium a napokban közölte, hogy elfogadja a Velencei Bizottság ajánlását, és beleegyezik, hogy 2023-ig meghosszabbítsa az átmeneti időszakot az új ukrán oktatási törvény nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek bevezetését illetően.

Tóth Norbert rámutatott arra, hogy Ukrajna szeretne az EU tagjává válni és ennek egyik feltétele a kisebbségi jogok érvényesülése.


Kárpátalján mintegy 140 ezer magát magyar nemzetiségűnek valló él. Az új ukrán nyelvtörvény jelentősen szűkítené a kisebbségi nyelvhasználatot az oktatásban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán: Magyar képviseletet nyitunk Izraelben – Videó!

  Orbán: Magyar képviseletet nyitunk Izraelben – Videó!

  Mint arról már beszámoltunk, külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben tett diplomáciai látogatása során.

 • Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok

  Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok

  Dinamikusan fejlődnek a magyar-indonéz kapcsolatok, ennek egyik legutóbbi példája, hogy a magyar kormány hiteléből felépülő vízügyi létesítmények közel félmillió ember vízellátását fogják biztosítani Indonéziában – mondta Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) export növeléséért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek telefonon adott interjújában.

 • Újabb nők térnének haza, akik korábban az Iszlám Állam tagjai voltak

  Újabb nők térnének haza, akik korábban az Iszlám Állam tagjai voltak

  Egy 22 éves szarajevói nő levélben fordult a bosznia-hercegovinai hatóságokhoz, és azt kérte, hogy két másik nőtársával és kiskorú gyermekeikkel együtt hazatérhessenek Boszniába; elmondása szerint korábban férjeik kényszerítették őket arra, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam terrorszervezethez – írta az Index.