EUR: 317,11 Ft
CHF: 279,26 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Tech

Az űrkorszakot idézi a 3D-s nyomtatott családi ház

A WATG tervezőcsapata mutatta be annak a 3D-s nyomtatott háznak a látványtervét, amely valószínűleg az egész építőipart alapjaiban fogja megbolygatni. Ezzel az új technológiával egyébként már olyan tárgyakat is készíthetünk, mint műprotézis, különféle szerszámok, alkatrészek, de volt rá példa, hogy egy működő pisztolyt is „legyártottak” 3D-s nyomtatóval. Nos, a fejlődést és a lehetőségeket látva csupán idő kérdése volt, hogy mikor teszik próbára az építészetben ezt a nem túl régen alkalmazott eljárást.

A kreatív tervezőcsapat a világ első 3D-s nyomtatott családi házát, amely a Curve Appeal nevet kapta, buborékszerű szerkezettel, hullámos lejtőkkel és íves formavilággal álmodta meg. A sci-fikre emlékeztető, űrkorszaki stílusban készült otthon egyesíti a természet iránti vágyódást és a hatékony építési technológiát. A formabontó projekt célja az volt, hogy egy olyan épületet tervezzenek, amely újragondolja a hagyományos építészeti esztétikát, ergonómiát, építőipari és épületgépészeti rendszereket, szerkezeteket az alapoktól a belső kialakításig.


/Fotó: Profimedia, Ferrari

Aki egy ilyen vagy ehhez hasonló mérnöki munkával megtervezett 3D-s házat választ magának és családjának, biztosra veheti, hogy az áttetsző falakon keresztül a természet szépségeit anélkül csodálhatja, hogy ki kellene lépnie otthonából. Ha sikerül támogatókat szerezni a Curve Appeal terveinek elkészítéséhez, az nem marad puszta ábránd, hiszen a technológia már adott, ráadásul a házakhoz bármilyen újrahasznosított anyagot fel lehet használni.

2017 közepén egy fiatalokból álló tervezőcsapat egy hatalmas 3D-s nyomtató segítségével már összedobott egy kis házikót, amelyet kevesebb mint 24 óra alatt sikerült kulcsrakész állapotra varázsolni. Igaz, az az épület jócskán elmaradt a Curve Appeal terveitől, ám a kivitelezése hasonlónak mondható.


Ez is bizonyíték arra, hogy ma már lehetséges a méregdrága építőanyagok helyett nyomtatással felépíteni egy otthont a nulláról, nem több mint egy nap leforgása alatt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek