2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

Václav Klaus: Európának nincs szüksége migrációra

Budapesten találkozott nemrég Orbán Viktor miniszterelnökkel Václav Klaus, Csehország korábbi köztársasági elnöke. A politikusok a migrációs válságról egyeztettek, és leszögezték, hogy Európának nincs szüksége a jelenlegi népvándorlásra. A találkozó apropóját az adta, hogy Klaus hazánkban is bemutatta a témában írt könyvét.

— Úgy gondolom, hogy Orbán egyedi Európában, hiszen egyedülálló többség és egység van mögötte Magyarországon. Európának szüksége van Orbán Viktorra, és Közép-Európának is szüksége van rá. Nekünk, cseheknek is szükségünk van rá, nemcsak a magyaroknak — jelentette ki Václav Klaus a 888.hu-nak.


Fotó: 888.hu

A volt államfő annak apropóján érkezett a magyar fővárosba, hogy bemutassa a Népvándorlás – Útmutató a jelenlegi migrációs válság megértéséhez című kötetet, amelyet Jirí Weigllel közösen írt. A könyv a Századvég Kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

Fotó: Mészáros Diána

A bemutatón tartott beszédében Klaus hangsúlyozta, hogy könyv nem a migránsokat kritizálja, hanem az uralkodó európai politikai elitet. Elmondása szerint a könyvet 2015-ben, az események közepén, egy hét leforgása alatt írták meg és az volt a céljuk, hogy vitatkozzanak az európai szellemi elitben akkor uralkodó hamis és félrevezető elképzeléssel, amely szerint a népvándorlás pozitív és teljesen természetes folyamat.


— A tömeges migráció elkerülhetetlenül kulturális, társadalmi és politikai konfliktusokat szül — mondta, hangsúlyozva, hogy Európának nincs szüksége tömeges bevándorlásra.

A kötet másik szerzője, a közgazdász és arabista végzettségű Jirí Weigl szerint – ő évtizedek óta közeli munkatársa és tanácsadója a volt cseh államfőnek – az Európai Uniónak vissza kell térnie a nemzetek feletti unió eszméjétől az eredeti, nemzetek együttműködésén nyugvó, gyakorlatias unióhoz.

A bemutatón a könyvet Maróth Miklós orientalista, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja ismertette. Szerinte a kötet felveti a különbséget a magánmigráció és a tömeges migráció között. Előbbi mindig volt a világban és gazdagította az országokat, utóbbi viszont teljesen más jellegű, ezért másként kell kezelni, nem lehet a magánmigráció eszközeivel megoldani, hiába próbálkoznak ezzel a nyugat-európai országok. A másik lényegi különbség, hogy a tömeges migrációt szervezik.

— Az események sodrában ezt még nem lehetett látni, ma viszont már írásos dokumentumok vannak erről. Lehet tudni, hogy például a balkáni útvonalon hogyan segítik az embereket különböző mecsetek, Olaszországban a tengeren is lehet látni, hogy kis könyvecskékkel próbálnak segíteni a migránsokon. 2015-ben felismerni ezt rendkívüli éleslátásra vall — mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Václav Klaus volt cseh államfőt a Parlamentben
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Látogatása során Klaus az Országházban is járt, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott. A megbeszélésen áttekintették az európai politika napirendjén lévő legfontosabb ügyeket, és megállapították: a 2015 óta zajló tömeges népvándorlás aláaknázza az Európában kifejlődött társadalmi és kulturális struktúrákat. Václav Klaus megismételte: racionálisan gondolkodó európaiak milliói és ő maga is támogatja Magyarország és Orbán Viktor bátor kiállását a migrációs válság ügyében.

Tovább cikkek:

Kapcsolódó Cikkek