EUR: 323,34 Ft
CHF: 286,52 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szeged

Vallomás: Reklámszatyorban vittek milliókat Botkának!

Összesen 250 millió forintot kért zsebbe Botka László és Toller László azért, hogy tető alá hozzanak egy ingatlanüzletet Pécsen – derült ki egy bírósági vallomásból. Ezt ismertette a Szegedmával az ügy elsőrendű vádlottja.

Az ügy 2000-ben indult, amikor egy német befektető ingatlanprojektet keresett Magyarországon. Végül Botka segítségével Pécsett kötött ki, mert ő és a legendás pécsi polgármester mentora, Toller László nagyon jóban voltak – állítja a férfi.


„Nem volt más választásuk, mint fizetni”

Pécsett tehát megtaláltak egy hatalmas, parlagon heverő egykori bányaterületet, ami akkoriban a Bányavagyon-hasznosító (MBVH) tulajdonában volt. Lakóparkot akartak építeni, ami akkori árfolyamon is sokmilliárdos nyereséget termelt volna – derül ki a per anyagaiból. A befektető magyar partnerein keresztül először hivatalosan próbálta megvásárolni a telket, de négy évig hiába próbálkozott, ugyanis az MBVH felett őrködő Gazdasági Minisztériumban (GM) elaludtak, a csúcsra járatott bürokrácia évek alatt sem bírt eljutni egy adásvételi szerződésig. Az „áttörést” 2004 hozta meg, amikor váltás történt a GM-ben. Ekkor Botka László – feltörekvő országgyűlési képviselőként – és Toller felajánlották a befektetőnek, hogy 250 millió forintért cserében majd ők intézik az ügyet, hogy simán menjen minden. A tanúvallomás ezt szó szerint így mutatja be: „A következőt rakták össze: a GM átadja az ingatlanokat a Pécsi Önkormányzat ingatlankezelő cégének (PVV), majd azt pályáztatás nélkül eladja a befektetőknek. Ezt a folyamatot ők végigviszik elejétől a végéig, hiszen befolyásukkal ezt ők megtehetik (két nagyon befolyásos és erős pártpolitikusról beszélünk). Viszont ennek ára van. A vételár az ingatlan méretéhez (és értékbecsléséhez képest) relatíve szociális lesz, cca. 210 millió HUF, amit adásvételi szerződés útján be kell utalni a PVV-hez, továbbá 250 millió HUF értéket készpénzben, papír nélkül oda kell adni dr. Botka László úr és Toller László úr kezeihez.” Erre – némi tépelődés és rácsodálkozás után – a német befektető rábólintott, tehát elfogadta, hogy kenőpénz nélkül nem fog menni a beruházás: „nincs más választása” – fogalmaz a férfi tanúvallomásában.


Tartották a szavukat a pénzért cserébe

Toller Pécsett „napok alatt” elintézett mindent, a város megszerezte a telket a MBVH-tól, majd a közgyűlés elfogadott egy határozatot, hogy lehet értékesíteni pályázat nélkül – a megbeszéltek szerint. „A vételárat a PVV felé, a szerződés szerint, a befektetők bankon keresztül elutalták, dr. Botka László és Toller László urak felé pedig a 250 millió forintot, több részletben, a befektetők engedélye alapján, megfizetésre került. Nyilván a bankból, csak kisebb részletekben, hosszabb idősíkban lehetett ezt készpénzben megoldani. Jómagam egy alkalommal vittem összeget (50 M), méghozzá a Parlament melletti Biarritz nevű étterembe, ahol az emeleti részen várt Botka László és Toller László urak. Az átvétel ott történt meg. A reklámszatyrokban lévő pénzt átvették” – fedte fel vallomásában a részleteket F. A. A projekt 2004 és 2007 között gőzerővel zajlott, aztán végül bebukott. További részletek a szegedma.hu-n és a Déli Szóban.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.