2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Sport

Visszafordult a K2-ről a csúcsnak egyedül nekivágó orosz-lengyel hegymászó

Visszafordult a világ második legmagasabb csúcsáról, a K2-ről az orosz-lengyel Denis Urubko, aki egyedül indult el a csúcs meghódítására a hétvégén – jelentette be hétfőn a lengyel expedíció szóvivője.

A 44 éves Urubko eredetileg úgy tervezte, hogy csapatával vág neki a mászásnak, ami még senkinek sem sikerült télen.


Nézeteltérések miatt azonban vasárnap egyedül indult felfelé a 8611 méteres magaslatra, amelyet a világ egyik legveszélyesebb hegyének tartanak.

Denis Urubko visszatért az alaptáborba – közölte hétfőn a hegymászó útját szervező pakisztáni iroda illetékese, Asgar Ali Porik.


A K2-t, szemben a többi 8 ezer méter fölötti csúccsal, még senkinek sem sikerült télen meghódítani.

A pakisztáni Nazir Szabir, aki mind az Everestet, mind a K2-t megmászta, úgy véli, Urubko ma a legjelentősebb Himalája-mászó. “A hegymászás öt ma is aktív legendája közé sorolhatjuk. Az emberi teljesítőképesség határait új magasságokba emelte” – mondta Szabir az AFP-nek.

Más Himalája-mászók azonban kritikával illették a vállalkozást. “Egyedül, télen nekivágni a K2-nek öngyilkos próbálkozás” – mondta a szintén pakisztáni Mirza Ali.

Urubko január végén részt vett egy nagyon kockázatos éjszakai hegyi mentésben a Nanga Parbaton, más néven a gyilkos hegyen. Elisabeth Revol francia hegymászót sikerült megmenteni, ám kötéltársán, Tomasz Mackiewicz lengyel hegymászón nem tudtak segíteni.

“Vasárnap Urubko megpróbálta rábeszélni a csapatot, hogy még februárban másszanak fel a csúcsra, mert márciusban nehezebb lesz a feljutás. Heves vitát folytatott az expedíció vezetőjével, majd egy szó nélkül elindult a csúcsra” – emlékezett vissza az egyik, neve elhallgatását kérő serpa, akinek szavait a lengyel csapat is megerősítette. Hozzátették, hogy Urubko rádiót se vitt magával.

Rehmat Ullah Baig pakisztáni hegymászó, aki 2014-ben jutott fel a K2-re, kudarca ítélt vállalkozásnak nevezte Urubko vakmerő kísérletét. “Nincsenek se rögzített kötelek, se ösvények. Denis nem tud egyedül felmászni, legalább két vagy három társra van szüksége” – magyarázta.

Míg a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Everestet több ezren mászták már meg, fiatalok és öregek, profik és amatőrök, a K2-t 300-nál kevesebben azóta, hogy 64 évvel ezelőtt először sikerült feljutni rá. Oldalain a lavinaveszély állandó, télen a hőmérséklet -50 Celsius-fokig is süllyed, óránként 200 kilométeres szelek tombolnak.

Urubko megmászta a világ mind a 14, nyolcezer méter fölötti csúcsát.

Kapcsolódó Cikkek