2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Nagykanizsa

Visszatér a Tungsram név

Megvan a vevő

Megnyugtató megoldás született a gyár kanizsai dolgozói számára: a General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát. Az új cég Tungsram Csoport néven működik a jövőben.


Erről az amerikai cég adott tájékoztatást, kiemelve, hogy a tervezett adásvétel keretében a GE több mint négyezer, döntően magyarországi munkavállalót, öt magyarországi gyárat, köztük a kanizsait, valamint régiószerte kereskedelmi irodákat és egyéb ingatlanokat adna át a vevőnek, Jörg Bauernek, aki legutóbb a GE Magyarország elnökeként dolgozott.

A tervek szerint az adásvétel – amelynek összegét üzleti titokként kezelik – 2018 közepéig, több lépésben valósulhat meg. A magyar szervezet és a telephelyek már április elejére átkerülhetnek a leendő új tulajdonoshoz. A távirati iroda által is idézett közleményben az áll, hogy a tervezett tranzakcióval létrejövő Tungsram Csoport átmeneti ideig a GE Lighting márkanevet is használná, ezt követően pedig Tungsram márkanév alatt értékesítené a termékeit.


A GE fényforrásüzletága az úgynevezett EMEAT-régióban hagyományos fényforrásokat és LED-lámpatesteket forgalmaz, s 60 éve az autólámpa-piac vezető szereplője. A cég a fényforrásüzletágban Magyarországon termelt áruk 99 százalékát exportálja, s mivel az új vállalat önállóan is jelentős exportőr maradna, a tervezett tulajdonosváltást követően az állami Eximbank továbbra is támogatná a vállalat működését. A folyamatos, zökkenőmentes átmenet érdekében az új tulajdonos is számíthatna a bank exporthitelkeretére.

A kanizsai gyár dolgozóinak is biztos a munkahelye (Fotó: MTI)

A közlemény idézi Bill Laceyt, a GE fényforrásüzletágának globális elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a tervezett tranzakció lehetővé tenné, hogy a létrejövő, kifejezetten erre a régióra koncentráló szervezet gyorsabban alkalmazkodjon a piaci változásokhoz és több erőforrást fordítson a regionális lehetőségekre, ami nemcsak további értéket teremtene partnerei számára, de megalapozná hosszú távú növekedését és sikerét is.

Jörg Bauer pedig úgy vélekedett, hogy a Tungsram mint nemzeti márka az elmúlt évszázad leginnovatívabb magyar ipari vállalata. A leendő cég – az innovációra alapozva – a jelenlegi munkatársakra és a hazai infrastruktúrára építve további növekedést szeretne elérni.

Ez az utolsó mondat a kanizsai munkavállalók számára is megnyugvást hozhat, hiszen amióta a GE bejelentette eladási szándékát, volt némi bizonytalanság a jövőjüket és munkahelyüket illetően. A Lokál Extra úgy tudja, már tájékoztatták is őket, hogy mindenki maradhat az új vállalatnál, munkaszerződésük jogfolytonos lesz, s érvényben marad a GE-vel kötött kollektív szerződés is.

– Megnyugtató, hogy a sok munka és a tárgyalássorozat eredményre vezetett, s olyan szakmai befektető tulajdonába kerülhet a GE, amely fejlesztést, növekedést tervez, és biztos munkahelyet kínál minden dolgozónak – szögezte le Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és -képzésért felelős államtitkár, Nagykanizsa országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.