EUR: 317,11 Ft
CHF: 279,26 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Egyéb Nagykanizsa

Visszatér a Tungsram név

Megvan a vevő

Megnyugtató megoldás született a gyár kanizsai dolgozói számára: a General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát. Az új cég Tungsram Csoport néven működik a jövőben.


Erről az amerikai cég adott tájékoztatást, kiemelve, hogy a tervezett adásvétel keretében a GE több mint négyezer, döntően magyarországi munkavállalót, öt magyarországi gyárat, köztük a kanizsait, valamint régiószerte kereskedelmi irodákat és egyéb ingatlanokat adna át a vevőnek, Jörg Bauernek, aki legutóbb a GE Magyarország elnökeként dolgozott.

A tervek szerint az adásvétel – amelynek összegét üzleti titokként kezelik – 2018 közepéig, több lépésben valósulhat meg. A magyar szervezet és a telephelyek már április elejére átkerülhetnek a leendő új tulajdonoshoz. A távirati iroda által is idézett közleményben az áll, hogy a tervezett tranzakcióval létrejövő Tungsram Csoport átmeneti ideig a GE Lighting márkanevet is használná, ezt követően pedig Tungsram márkanév alatt értékesítené a termékeit.


A GE fényforrásüzletága az úgynevezett EMEAT-régióban hagyományos fényforrásokat és LED-lámpatesteket forgalmaz, s 60 éve az autólámpa-piac vezető szereplője. A cég a fényforrásüzletágban Magyarországon termelt áruk 99 százalékát exportálja, s mivel az új vállalat önállóan is jelentős exportőr maradna, a tervezett tulajdonosváltást követően az állami Eximbank továbbra is támogatná a vállalat működését. A folyamatos, zökkenőmentes átmenet érdekében az új tulajdonos is számíthatna a bank exporthitelkeretére.

A kanizsai gyár dolgozóinak is biztos a munkahelye (Fotó: MTI)

A közlemény idézi Bill Laceyt, a GE fényforrásüzletágának globális elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a tervezett tranzakció lehetővé tenné, hogy a létrejövő, kifejezetten erre a régióra koncentráló szervezet gyorsabban alkalmazkodjon a piaci változásokhoz és több erőforrást fordítson a regionális lehetőségekre, ami nemcsak további értéket teremtene partnerei számára, de megalapozná hosszú távú növekedését és sikerét is.

Jörg Bauer pedig úgy vélekedett, hogy a Tungsram mint nemzeti márka az elmúlt évszázad leginnovatívabb magyar ipari vállalata. A leendő cég – az innovációra alapozva – a jelenlegi munkatársakra és a hazai infrastruktúrára építve további növekedést szeretne elérni.

Ez az utolsó mondat a kanizsai munkavállalók számára is megnyugvást hozhat, hiszen amióta a GE bejelentette eladási szándékát, volt némi bizonytalanság a jövőjüket és munkahelyüket illetően. A Lokál Extra úgy tudja, már tájékoztatták is őket, hogy mindenki maradhat az új vállalatnál, munkaszerződésük jogfolytonos lesz, s érvényben marad a GE-vel kötött kollektív szerződés is.

– Megnyugtató, hogy a sok munka és a tárgyalássorozat eredményre vezetett, s olyan szakmai befektető tulajdonába kerülhet a GE, amely fejlesztést, növekedést tervez, és biztos munkahelyet kínál minden dolgozónak – szögezte le Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és -képzésért felelős államtitkár, Nagykanizsa országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó Cikkek